U Bolu završen kongres spašavatelja IKAR CISA

U subotu navečer je u Bolu na Braču službeno završen IKAR CISA, međunarodni kongres službi koje djeluju u najtežim vremenskim i reljefnim uvjetima, na kojem se ove godine okupilo više od 500 spašavatelja iz cijelog svijeta.

HGSSGerold Biner, predsjednik IKAR CISA asocijacije, pohvalio je spremnost, brzinu i kvalitetu akcija HGSS-a, koja je među najboljim svjetskim spašavateljima, ali istaknuo i sjajnu organizaciju ovogodišnjeg kongresa.

Tijekom pet dana spašavatelji su izveli desetke pokaznih vježbi, razmjenjivali iskustva i raspravljali kroz četiri komisije: za helikoptersko spašavanje, za tehniku i opremu spašavanja (zemaljsko spašavanje), za potrage i lavine te za medicinu spašavanja. Okupili su se i potražni timovi (najbolji vodiči i njihovi potražni psi) iz cijelog svijeta koji su uvježbavali metode korištenja pasa kao resursa za potrage te načina obuke i rada s njima. Jedna od glavnih tema kongresa bilo je helikoptersko spašavanje na kojem su sudjelovali piloti i letači spašavatelji koji provode najteže spasilačke misije u najopasnijim predjelima svijeta.

HGSS je jedna od rijetkih članica, koja je po drugi put organizirala svjetski kongres (prvi put je HGSS imao tu čast 2001. godine kada je kongres organiziran u Makarskoj). Kongres IKAR CISA 2013. započeo je u utorak okupljanjem sudionika, a  u srijedu su spašavatelji izvodili klasične vježbe spašavanja, među kojima je HGSS održao dvije vježbe: helikoptersko spašavanje iz stijene u suradnji s HV-om te atraktivno spašavanje u teškim vremenskim prilikama, s jednim od najiskusnijih švicarskih pilota, Robertom Andenmattenom. Četvrtak se proveo radno po komisijama, a u petak je domaćin konferencije izveo dvije atraktivne pokazne vježbe: spašavanje s ploveće koče te spašavanje utopljenika iz mora. U subotu je odrađeno završno i zajedničko analiziranje i usvajanje zaključaka, po svim komisijama te plenarna sjednica nakon kojeg je uslijedila svečana večera svih sudionika s visokim uzvanicima.

HGSS

Pročitajte još:

Tagged: , , , , , , , , , ,