U Otoku otvoren 26. festival glumca

U Domu kulture, po drugi put u slavonskom gradiću Otoku, svečano je otvoren 26. festival glumca. Gradonačelnik Josip Šarić izrazio je nadu da će ove godine imati priliku biti pravim domaćinom Festivala, što nisu imali priliku 2014. zbog poplava koje su devastirale njihov kraj.26. godinu zaredom glumci su došli u gradove Vukovarsko-srijemske županije slaviti svoju umjetnost i glumačko umijeće. Glumac izlazeći pred publiku ima čast i užitak stvaranja svjetova. I upravo taj glumac, čovjek koji pred gledateljima donosi neki drugačiji svijet ili sliku našega društva, suština je ovoga Festivala. Festival glumca posvećen je glumcu i njegovu umjetničkom stvaralaštvu. Jedinstven je upravo po tome što na njemu glumci biraju predstave, glumci su članovi ocjenjivačkoga suda i domaćini festivala. Festival glumca slavlje je glumačke umjetnosti i glumačkog postojanja.

U narednih devet dana pozornice u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku bit će žarište kazališnoga života. Na njihovim pozornicama izvest će se 17 predstava kazališta iz Dubrovnika, Koprivnice, Mostara, Osijeka, Šibenika, Velike Gorice, Vinkovaca, Zadra i Zagreba. Njih je pomno odabrala izbornica Mirela Brekalo Popović. Predstave će pomno pratiti ocjenjivački sud u kojem su Ankica Dobrić, glumica zagrebačke Gavelle; Trpimir Jurkić, glumac splitskog HNK i Branimir Vidić-Flika, glumac Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika. Prvi put Festivalsko će vijeće dodijeliti Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca te Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu.

Ove je godine dodijeljena i trijenala Nagrada za najbolji kazališni plakat. Ocjenjivački sud trijenalne Nagrade za najbolji kazališni plakat: Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, razmotrio je 29 prijavljenih plakata te petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelio Antoniju Doliću za plakat predstave ‘Ljudski glas’ Zagrebačkog kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet. Žiri je posebno pohvalio plakat Vladimira Andrića predstave za djecu ‘Pepeljuga’ Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca. Plakati su za trajanja Festivala izloženi u predvorjima dvorana u svim gradovima održavanja.

Organiziran je i bogat popratni festivalski program. Uz tradicionalne manifestacije Dan domaćina, Misu za glumce, Glumačko sijelo i Susret akademija, Festival će ugostiti predstavu Zijaha Sokolovića ‘Lijevo desno glumac’, glumačku večer Enesa Kiševića i predstavljanje knjige Mire Perić. U znak sjećanja na sve divne i radosne trenutke koje su stanovnici Vukovarsko-srijemske županije i kolege glumci provodili s Ivom Gregurevićem, u petak 17. svibnja (13 sati) održat će se okupljanje njemu u čast u njegovoj rodnoj Donjoj Mahali (BiH).

Nakon svečanog otvaranja publika je uživala u glumačkim kreacijama Renea Bitorajca i Jana Kerekeša u predstavi ‘Samo preko njega mrtvog’.

F. G.


Tagged: , , , , , , , , ,