Udar sreće: 50. film Woodyja Allena

Teško je povjerovati da netko tijekom svog života snimi čak 50 dugometražnih igranih filmova, a gotovo nemoguće je da to isto napravi u moderno vrijeme.

No, upravo je to jedan od razloga zbog čega se Woody Allen smatra najvećim američkim živućim redateljem koji je snimio svoj 50. film u karijeri – romantični triler ‘Udar sreće’.

Zbog činjenice što je lani krajem studenog napunio 88 godina život, kao i zbog njegovih izjava u posljednjih nekoliko intervjua, postoje spekulacije da će mu ‘Udar sreće’ biti i posljednji film višedesetljetne redateljske karijere obogaćene nekim od najvećih ostvarenja poput ‘Annie Hall’, ‘Hannah i njezine sestre’ ili ‘Završni udarac’ te osvajanjem desetina uglednih nagrada i priznanja uključujući četiri Oscara, deset BAFTA-i, dva Zlatna globusa i jednog Grammyja.

Romantični triler ‘Udar sreće’ u hrvatskim kinima gledamo od četvrtka, 11. siječnja.

Bez obzira radilo se o tek osrednjem filmu ili remek-djelu, svaki novi projekt Woodyja Allena dočekivan je s velikom količinom medijske pažnje, a njegovim se filmovima na najuglednijim svjetskim festivalima uvijek pridavala posebna pozornost. Izuzetak nije bio niti festival u Veneciji koji je lani u rujnu premijerno prikazao njegov ‘Udar sreće’, čiju je projekciju popratio gromoglasni pljesak publike u trajanju od desetak minuta. Očito je ovaj redateljski veteran i u 89. godini života i dalje više nego sposoban snimiti djelo koje će ne samo zaintrigirati publiku i kritiku, već je i oduševiti.

Radnja romantičnog trilera ‘Udar sreće’ vrti se oko važne uloge koju sreća igra u svim našim životima. Fanny (Lou de Laâge) i Jean (Melvil Poupaud) na prvi pogled čine se idealnim bračnim parom: oboje su ostvarili profesionalne uspješne karijere, žive u prekrasnom stanu u elitnom kvartu u Parizu te su, čini se, još uvijek zaljubljeni kao i na početku svoje veze. Ali nakon što se Fanny igrom slučaja susretne s Alainom (Niels Schneider), svojim bivšim kolegom iz srednje škole, on je doslovno obori s nogu. Uskoro se njih dvoje započnu viđati sve češće i sve se više zbližavati…

Romantični triler s elementima komedije ‘Udar sreće’ predstavlja mješavinu žanra u kojoj je Woody Allen odavno dokazao da se najbolje snalazi. Jedinstvenost ovog filma u odnosu na njegova prethodna djela leži u tome što mu je ovo prvi film koji je u potpunosti snimljen na francuskom jeziku. Budući da je radnja smještena u Parizu te kako se film snimao na stvarnim pariškim lokacijama, Allen je za svoj novi pothvat zaposlio i mlade francuske glumce.

U lipnju 2022. godine u razgovoru uživo kojeg je radio s glumcem Alecom Baldwinom, natuknuo je da bi mu ‘Udar sreće’ mogao biti posljednji film u karijeri, a to je isto ponovio i u intervjuu koji je dao za Variety početkom rujna prošle godine istaknuvši kako više ne želi prolaziti proces skupljanja novca da bi financirao svoje projekte. Za ovaj film u jednom je intervjuu rekao: ‘Udar sreće moderna je priča o romansi, strasti i nasilju smještena u moderni Pariz. Film smo snimali po cijelom gradu te nešto malo na seoskim područjima, a radnja se vrti oko dvoje mladih ljudi koji su stari prijatelji. Priča započinje bračnom nevjerom, a završava zločinom. Prekrasno ju je snimio Vittorio Storaro.’

Budući da ‘Udar sreće’ sadržava elemente trilera, drame i komedije, većina kritičara usporedila ga je s još jednim Allenovim izvrsnim ostvarenjem – ‘Završnim udarcem’ iz 2005. godine koji, uz ‘Jasmine French’ i ‘Ponoć u Parizu’, slovi kao ponajbolji redateljev film u 21. stoljeću. Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes, koja se bavi prikupljanjem tekstova filmskih kritičara diljem svijeta, romantični triler ‘Udar sreće’ do danas je dobio 84% pozitivnih ocjena filmske struke. Film još uvijek nije prikazan u velikom broju europskih kina tako da je Hrvatska jedna od prvih zemalja u Europi, pa i u svijetu, čija će publika imati priliku vidjeti najsvježiji Allenov scenaristički i redateljski uradak. Posljednji Allenov film koji smo imali priliku gledati u domaćim kinima bio je ‘Kišni dan u New Yorku’, a od tada je prošlo gotovo pet godina.

Woody Allen je bez sumnje veliki scenarist i redatelj. U cjelokupnoj povijesti kinematografije rijetko se može naći primjer umjetnika koji je sve filmove koje je režirao također i napisao. Jedinstven je i po tome što je nevjerojatnih 36 godina zaredom snimao minimalno jedan dugometražni igrani film godišnje. Naime, u razdoblju od 1982. godine kad je snimio ‘San ljetne noći’, pa sve do 2017. godine i filma ‘Wonder Wheel’, Woody Allen je bez iznimke svake godine izbacio minimalno jedan film, a ponekad i dva. Takvo nešto teško će bilo tko ponoviti u nekoj skorijoj, a i daljoj budućnosti.

S. R. / Foto: MCF


Tagged: , , , , , , , , , , ,