Woody Allen: Kišni dan u New Yorku – u kinima

U punoj dvorani novozagrebačkog CineStara Avenue Mall, uz kokice i pivo Stella Artois, prikazana je hrvatska premijera romantične komedije neuništivog Woodyja Allena ‘Kišni dan u New Yorku’.

Ovaj živahan, optimističan i poučan film u kina stiže od četvrtka, 19. prosinca kada će i ostatak publike moći vidjeti 48. po redu film jednog od najvećih holivudskih scenarista i redatelja.

Prije desetak dana neuništivi redatelj i scenarist Woody Allen ušao je u 90. godinu života. Teško je vjerovati da i u tim poodmaklim godinama netko još uvijek radi, ali Allen je uistinu pravi radoholičar. Njegov novi film radnjom je smješten u redateljev najomiljeniji grad na svijetu (ujedno i rodno mjesto).

U filmu je ovaj četverostruki oskarovac po tko zna koji put okupio fascinantnu glumačku ekipu koju predvode Timothee Chalamet, Elle Fanning, Jude Law, Selena Gomez, Diego Luna i Liev Schreiber.

Ashleigh (Fanning) je za studentske novine upravo dobila zadatak odraditi intervju sa svjetski poznatim redateljem Rollandom Pollardom (Schreiber), koji joj usput ponudi i pogled iza kamere na njegovu novu filmsku produkciju. Ashleigh zbog toga otkazuje unaprijed dogovoreni romantični ručak s Gatsbyjem (Chalamet) kako bi saznala još više o Pollardovu filmu od njegova scenariste Teda (Law). Ted je savršeni džentlmen, premda glavni glumac filma, Francisco Vega (Luna) to zasigurno nije. Međutim, kada Ashleigh i Vega završe u vijestima, svima vrlo brzo postaje jasno koliko je tanka linija između stvarnih i lažnih događaja te kako stvari vrlo brzo izmaknu kontroli…

Woody Allen do sada je režirao 48 dugometražnih filmova. Pomalo nevjerojatnim zvuči podatak da u posljednjih 50 godina tek pet godina u kinima nije zaigrao film koji je on režirao i napisao: 1970., 1974., 1976., 1981. i 2018. godine. Premda je bilo planirano da ‘Kišni dan u New Yorku’ krene u distribuciju tijekom 2018., zbog problema s Amazonom – kompanijom za koju je Allen film inicijalno i snimio – njegov kino život prebačen je za ovu godinu te je tako 2018. postala petom godinom u Allenovoj karijeri u kojoj nije imao film u kinima.

Zanimljiva je i činjenica da je ovo tek prvi film u redateljevoj karijeri koji u naslovu nosi naziv njegova rodnog grada – New Yorka. Već je odavno poznato da Woody Allen filmove snima i radnjom smješta isključivo u New York i njegovu bližu okolicu, pa je tako bilo samo pitanje vremena kada će neki njegov film nositi ime omiljenog mu velegrada. Kao i u ostalim njegovim filmovima tako je i ‘Kišni dan u New Yorku’ prepun živopisnih, šarolikih likova koje muče ‘obični’ problemi svakodnevice, a koje su utjelovili neki od najtalentiranijih glumaca današnjice.

S. R.


Tagged: , , , , ,