Uobraženi bolesnik: Jugoslovensko dramsko pozorište u HNK-u

Nakon trideset godina Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda gostovat će u petak, 22. siječnja u 19,30 sati u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, i to s predstavom ‘Uobraženi bolesnik’ J. P. Molièrea u režiji Jagoša Markovića. Jugoslovensko dramsko pozorište posljednji je put gostovalo u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 1986. godine.
Uobraženi bolesnikGostovanje predstave ‘Uobraženi bolesnik’ nastavak je ponovno uspostavljene suradnje između HNK u Zagrebu i JDP-a, započete gostovanjem predstave ‘Vučjak’ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana u lipnju 2015. na Sceni Ljuba Tadić JDP-a.

U svome posljednjem djelu Molière je izrazio svoj konačan odnos prema konzervativizmu, nadriliječništvu i šarlatanstvu, ali prije svega prema društvu koje boluje od pohlepe i sebičnosti. Bolest od koje pati glavni junak nije lako izlječiva, i prijeti da postane pogubnom za cijelu obitelj. Molièreova kritika suvremene medicine zasnovana je na uvjerenju da je način na koji ljudska ‘mašina’ funkcionira i dalje misterij. Međutim, baš poput Molièrea, Jagoš Marković ovom predstavom prepoznaje i boljke jedne druge vrste, one koje se javljaju u tijelu društva. Njegova ‘scenska dijagnoza’ neznalaštva izaziva smijeh te je istinski blagotvorna i ljekovita, jer komedija mora raditi na tome da ponovno prisvoji terapeutsku društvenu funkciju.

U predstavi nastupaju: Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović, Slobodan Tešić, Marta Bjelica, Mladen Sovilj i Miloš Jevtović. Adaptaciju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Jagoš Marković, kostimografiju Bojana Nikitović, oblikovanje svjetla Mile Buturović.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i beogradsko JDP do 1986. redovito su razmjenjivali gostovanja s najuspješnijim predstavama sezone, što je predstavljalo kulturni dijalog dviju značajnih kazališnih kuća regije još od 1949., kada je JDP prvi put gostovao na pozornici HNK u Zagrebu. Izvedbama ‘Vučjaka’ u JDP te sada ‘Uobraženoga bolesnika ‘u HNK u Zagrebu obilježit će se nastavak zaustavljene prakse kazališne razmjene te beogradskoj i zagrebačkoj publici omogućiti praćenje repertoarnih uspješnica obaju kazališta.

I. S.


Dubravka Vrgoč i Ivo Josipović
Pozorište u kazalištu: Izvedena Gospođica

Galeb
ZKM u Jugoslovenskom dramskom pozorištu
Tagged: , , , , , , , , , , ,