Fešta i natjecanje u pripravljanju jela pod čripnjom, pekom, saćom i dagarom, održano je po 20. put u istarskom Valbandonu, u organizaciji Turističke zajednice Fažana.
Uz ostale dodatne sadržaje, održana je i svojevrsna kulinarska prezentacija i degustacija. Čuveni kuhar Deniz Zembo demonstrirao je svoju varijaciju brze čripnje te radio čuda s janjetinom, a obiteljsku varijantu slow fooda predstavila je obitelj Žižović. Krenulo se s namazom od skuše (škombra). Čisti fileti iz škatulete, sirni namaz, senf, papar i maslinovo ulje.
Budimir Žižović, novinar, pjesnik i gastronom iz Pule, otkriva recept: ‘Isključivo ispeštati sa žlicom, a ne u blenderu (slow food!) i na kraju flambirati dobrim konjakom. Nakon toga, kadel (morski pas) na bijelo. Posoliti i popapriti fetice kadela, pobrašniti i lagano pofrigati na maslinovu ulju. Na pola friganja, podliti s ribljim temeljcem. Dodati sitno nasjeckanog češnjaka i doliti malvazije. Pet minuta prije kraja slijedi žličica konšerve.
Desert: smokve u crnom vinu. Vrlo blago karamelizirati šećer, doliti crnog vina i na umjerenoj vatri reducirati ga do pola. Svježe smokve skratiti malo od peteljke i načiniti mali križ nožem. Ubaciti u vino i još dvadesetak minuta držati na laganoj vatri. Ohladiti i prema mogućnostima oplemeniti s dobrim sladoledom. Na kraju, sok od listova smokve. Zapravo sirup, ali razblažen.’
Uz šefa seniora Budimira Žižovića, jednako važnu ekipu činili su kći Breza, sin Bojan, supruga Lidija i zet Damir. Nije lahko, al je slatko, poručuju Žižovići.
T. R. / Foto: Privatna arhiva