Vatra i krv: Povijesni fantasy roman Georgea R. R. Martina

Kad se pojave ekranizacije nekoga književnog djela, vrlo brzo razviju se rasprave o tome što je bolje – knjiga ili film.Ukusi su različiti i teško je postići dogovor, ali za sudjelovanje u raspravi nužno je pročitati romane prema kojima su snimljeni filmovi i serije. Jedna od serija o kojoj će se zasigurno puno govoriti sljedećih mjeseci je ‘Zmajeva kuća’, snimljena prema dijelu posljednjeg romana slavnoga Georgea R. R. Martina ‘Vatra i krv’ u izdanju Lumena te u prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa i Marka Kovačića.

Evo što trebate znati o tome povijesnom fantasy romanu u kojem, 300 godina prije Igre prijestolja, Zapadnim Zemljama vladaju zmajevi, a vatra i krv caruju na svakom koraku. Prije mnogo stoljeća, kuća Targaryen – jedina loza gospodara zmajeva koja je preživjela Propast Valyrije, nastanila se na Zmajkamenu. Roman ‘Vatra i krv’ dočarava nam njihov uspon, od legendarnog Aegona Osvajača, tvorca Željeznoga prijestolja, sve do građanskog rata koji je zamalo zauvijek razorio dinastiju Targaryen.

Što se zaista dogodilo u vrijeme Plesa Zmajeva? Zašto Valyrija nakon Propasti donosi smrt svakome tko zakorači na njezino tlo? Koja su bila najteža zlodjela Maegora Okrutnog? Što se događalo u Zapadnim Zemljama dok su zmajevi vladali nebesima? To su samo neka pitanja na koja odgovor daje spomenuta kronika koju prenosi učeni meštar iz Citadele, opremljena s osamdeset privlačnih crno-bijelih ilustracija poznatoga crtača stripa i dizajnera Douga Wheatleya.

Čitatelji su imali prigodu upoznati se s kratkim ulomcima toga teksta u serijalu Pjesma Leda i Vatre, ali u romanu Vatra i krv prvi put se otkriva bogato tkanje povijesti Targaryena, najintrigantnije obitelji Martinova fascinantnog svijeta, objašnjava urednica knjige Miroslava Vučić.

‘Vatra i krv prvi je svezak konačne dvodijelne povijesti kuće Targaryen koji čitateljima daje posve novo razumijevanje dinamične, često krvave, ali uvijek fascinantne povijesti Zapadnih Zemalja. Radnja počinje 300 godina prije Igre prijestolja te se proteže tijekom 150 godina dugog razdoblja otkako su Zapadne Zemlje osvojili Targaryeni – koji su željeli novi teritorij nakon što se njihova rodna zemlja Valyria pretvorila u pepeo – sve do regenata Aegona III. Za razliku od ostale svoje rodbine, on nije baš bio naklonjen zmajevima nakon što je gledao kako mu jedan proždire majku’, izjavila je hrvatska urednica Georgea R. R. Martina.

Roman ‘Vatra i krv’ namijenjen je svim obožavateljima djela Georgea R. R. Martina, a pogotovo će u njemu uživati ozbiljni obožavatelji fantazije, koji su posebno skloni razrađivanju svijeta do te mjere da se mogu izgubiti u njemu. Obožavatelji Igre prijestolja uživat će u pronalaženju sočnih informacija, poput one o podrijetlu triju zmajskih jaja koje izleže Daenerys Targaryen.

Obožavatelji ‘Igre prijestolja’ i gledatelji novoga serijala ‘Zmajeva kuća’, koji se premijerno počeo prikazivati na HBO Maxu, ne moraju pročitati Martinove knjige da bi uživali u serijalu, ali prava je šteta propustiti njegovo privlačno pripovijedanje i diskvalificirati se iz rasprava o tome što je bolje – roman ili film. Urednica knjige ‘Vatra i krv’ objašnjava zašto su književni predlošci uvijek njezin prvi izbor.

‘U televizijskom serijalu gledatelji pasivno promatraju sliku Martinova svijeta i dive joj se. U procesu čitanja događa se nešto posve drugo. Vi niste samo pasivni primatelj tih slika, vi ste istodobno i autor, kreator koji u svojoj glavi stvara te slike, profilira likove, zamišlja Daenerisine haljine, Cerseine odaje, i potpuno ste ondje, u tome svojem svijetu u kojem vam se još jednom potvrđuje da je pravda jaaaaako relativan pojam – možda će jednom i doći, no ja baš nisam posve sigurna u to. Primjerice, više volim lik Jona Snowa u romanu nego u serijalu. Zašto? Pa zato što u romanu vidim to njegovo čisto srce kopileta, dušu anđela, pogled gospodina Darcyja i snagu Titana. I tako mi je divno šarmantan i seksi. U televizijskom je serijalu njegov lik kreiran mnogo površnije. I nije mi tako privlačan’, kaže Miroslava Vučić koja na brak iz koristoljublja, sklopljen između književnosti te filmske i televizijske umjetnosti, gleda s najviše simpatija.

Nije važno tko ili što promiče nekoga pisca i njegovo djelo, važno je kako to čini i je li posao odrađen onako kako treba. Dakako da filmska industrija brže dolazi do šireg kruga gledatelja i da dobre filmove i televizijske serijale snimljene prema književnom predlošku gledaju i oni koji se nikada ne primaju knjige i čitanja u osami, no to je jedna od zakonitosti vremena u kojem živimo.

‘Ipak, ja sam nepopravljiva romantičarka i još mislim da će se zasigurno neki od gledatelja takvih filmova i serijala primiti i knjige i čitanja, zaljubiti se i postati strastveni čitatelj. To bi bilo pravedno i predivno i onda bi se onaj brak sklopljen iz koristoljublja pretvorio u brak sklopljen iz čiste ljubavi. Molim vas, nemojte mi reći da je to nemoguće’, poručuje urednica knjige Vatra i krv.

S. K. / Foto: Lumen


Tagged: , , , , , , , ,