John Garth: Svjetovi J. R. R. Tolkiena (monografija)

U zadivljujućoj monografiji ‘Svjetovi J. R. R. Tolkiena – Mjesta koja su nadahnula Međuzemlje’ vodeći tolkinolog John Garth isprepliće Tolkienovu biografiju s njegovim izmišljenim svjetovima te otkriva koji su lokaliteti u Britaniji, ali i diljem svijeta inspirirali velikog pisca.Raskošno opremljeno djelo obiluje grafičkim prilozima među kojima se krije pravo blago, Tolkienove vlastite skice i ilustracije koje najbolje dočaravaju kako je pisac zamišljao svoj svijet u koji su poslije kročili milijuni oduševljenih čitatelja, ističe urednica Miroslava Vučić

Ova znalački napisana monografija, objavljena u izdanju Lumena i u hrvatskom prijevodu Marka Marasa, naći će istaknuto mjesto na polici svakog obožavatelja Tolkienova djela zajedno s Gospodarom prstenova, Hobitom i Silmarillionom

Kako su izgledali tajnoviti krajolici, mjesta i gradovi koji su nadahnuli Tolkiena? Odgovor na to pitanje daje nam ova raskošno opremljena monografija s više od stotinu likovnih priloga.

Mjesta koja su nadahnula J. R. R. Tolkiena prostiru se diljem Velike Britanije – ponajviše u Tolkienovim najdražim krajevima, Zapadnom Midlandsu i Oxfordu – ali i širom drugih zemalja na svim stranama svijeta. Autor monografije prati Tolkienove stope i podastire stvarne predloške koji su iznjedrili Hobitovac, vilenjačku dolinu Razdol, Svjetlucave pećine Helmove gudure i mnoge druge krajeve Međuzemlja, od planina i šuma do rijeka, jezera i obala.

John Garth, jedan od najvećih poznavatelja književne ostavštine J. R. R. Tolkiena, u svojoj nas novoj, znalački napisanoj knjizi vodi na uzbudljivo putovanje svijetom koji je velikana svjetske književnosti nadahnuo, ali i svijetom koji je taj velikan stvorio. I ne samo to, John Garth raskrinkava česte zablude o Tolkienovim nadahnućima za stvaranje Međuzemlja te iznosi čvrste argumente za svoja nova otkrića i razotkriva tijesnu vezu između autorovih putovanja, njegove goleme erudicije i raznolike pročitane lektire.
U nekoliko tematskih cjelina monografija ‘Svjetovi J. R. R. Tolkiena’ upoznaje nas s književnom ostavštinom i bogatim životom te nepresušnom maštom toga oxfordskog profesora, jednoga od najčitanijih pisaca na svijetu te najuglednijeg filologa druge polovice 20. stoljeća. John Garth, novinar Guardiana i Daily Telegrapha i nagrađivani pisac koji se prometnuo u uglednog tolkinologa, proniknuo je u srž Tolkienova stvaralaštva i prikazao pisca u posve novom svjetlu.

Osim istraživanja, posebnost je ove monografije i njezina raskošna oprema. ‘Više od stotinu grafičkih priloga – ilustracija, slika i fotografija – pravi je dragulj za Tolkienove obožavatelje i njegove istražitelje. Najveća blagodat u moru tih vizualnih priloga ipak su Tolkienove vlastite skice i ilustracije. One najbolje dočaravaju kako je Tolkien zamišljao svoj svijet u koji su poslije kročili milijuni oduševljenih čitatelja’, ističe urednica knjige Miroslava Vučić.

Monografija nije samo pregled piščevih nadahnuća. Ona je prozor u njegovu dušu i prikaz razdoblja u kojemu je živio. Tolkienova nadahnuća zapravo su priča o njegovoj predanosti, nepokolebljivosti, znatiželji i nezadrživoj mašti. Priča je to koja nadahnjuje.

S. K. / Foto: Lumen


Tagged: , , , , , , , , , , , ,