Večer poezije i vina: Pobjednik Luko Paljetak

Pjesma dubrovačkog pjesnika Luke Paljetka ‘Berba’, dobitnica je nagrade Vinum et poeta na 2. Večeri pjesme i vina. U organizaciji požeškog ogranka Matice hrvatske i Veleučilišta u Požegi održana je u romantičnoj sjenici kod Nastavne baze Veleučilišta iznad Vetova.Nazočne je pozdravila Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske: ‘Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i baštinu, nego da pridonosi i gospodarskom napretku naše domovine. U Zlatnoj dolini okruženi smo prekrasnim gorama i bogomdanom zemljom za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo jest upravo poezija, stoga smo spojili te dvije stvari u prekrasnu večer i manifestaciju – Vinum et poeta.

Pozdrave u ime Veleučilišta uputila je prodekanica dr. sc. Brankica Svitlica, istaknuvši da su se uspjeli profilirati u instituciju koja je danas prepoznatljiva po dobrim vinima. ‘Dobro vino brzo se popije, dobra pjesma dugo traje, a jedno bez drugog ne idu’, zaključila je prodekanica.

Kako je Luko Paljetak doživio berbu u svojim pobjedničkim stihovima?

Berba

Grožđe je zrelo, sad ga treba gniječit,
pripremite se, djevojke, u badanj
nitko tko nije vječit
ne smije stupit, jer će kletva nada nj

pasti, a na nas poljubac od rose
jutarnje što vas skriva kao velo,
raspustite sad kose,
obnažite se, do bedara tijelo

okupajte u viru slatkog soka,
jer bez vas nema nit će bit pijanstva;
u vinu je dubòka
mudrost, u vinu sva su prostranstva

i zvjezdoznanstva sva i sva izgnanstva
i sve samoće i šutnje i riječi,
vi pripadnice članstva
zanosnog , koje srce srcem liječi.

Grožđe je zrelo, sad ga gazit treba,
djevojke, kao što što nȃs gaze bozi,
šaljući sada s neba
blagoslov svakoj vašoj nagoj nozi,

jer ondje gdje se jedna s drugom spaja
penje se loza sve do vrata raja.

‘Pjesma Berba rapsodična je, zvonka, ritmična, jednom riječju maestralna’, objasnio je dr. sc. Krešimir Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je, uz Ivana Babića i Lanu Derkač, bio član Prosudbenog povjerenstva za odabir najbolje neobjavljene pjesme na temu vina i vinograda. Na natječaj, objavljen u Vijencu, pristiglo je čak 130 pjesama 91 autora, a u najuži krug, uz Paljetka, ušle su i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića, Zvjezdane Čagalj, Vere Grgac, Božice Jelušić, Enesa Kiševića i Zorana Krušla.

‘U pjesmama na sva tri narječja ispisivane su zdravice, napitnice i ode vinu, lozi, druženjima, prijateljstvu, s obiljem sinonima, a pojedini pjesnici pokušali su svojim stihovima dočarati okuse pojedinih vinskih sorti’, naglasio je dr. Bagić.

Osim Paljetkovih, posjetitelji su mogli čuti i stihove Enesa Kiševića, članova Prosudbenog povjerenstva te prošlogodišnje pobjednice Lidije Bajuk. U glazbenom dijelu programa nastupila je požeška Klapa sv. Lovro te splitski šansonijer Darko Matičević, koji je uglazbio i otpjevao stihove Luke Paljetka.

Paletu izvrsnih vina Veleučilišta u Požegi predstavio je mr. sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela. Na stolovima su se našli Chardonnay, Sivi pinot, bijeli cuvée Vražjak, crveni cuvée Vučjak, Merlot i Muškat žuti, koji je oduševio ženski dio publike, dok je zvijezda večeri bio – Sivi pinot.

U očekivanju predstavljanja vina Veleučilišta iz Požege i vinske poezije u Zagrebu, evo i nekoliko vinskih stihova Enesa Kiševića iz zbirke ‘101 vino od vina’:

Nikad ne kudi vino
tko s vinom zore čeka
vino i najlošije kad je
bolje je od lošeg čovjeka

M. V. / Foto: Josip Mesić, Dušan Mirković


Tagged: , , , , , ,