Vela Luka: Prisjećanje na Olivera Dragojevića

Datum 29. srpnja, čini se, bit će zauvijek dan u kojem će se Vela Luka, Hrvatska, pa i svijet prisjećati Olivera Dragojevića. Dvije su godine od kada nas je napustio naš stari morski vuk, glazbenik, pjevač, prijatelj i čovik.Vela Luka cijeli tjedan posvetila je svom Oliveru, no jučerašnji dan bio je kulminacija svih nota i osjećaja koje je on utkao u generacije svojim pjesmama, glasom, energijom i pojavom.

Dan je započet polaganjem vijenca na njegovu posljednjem počivalištu, zatim nastavljen misom u crkvi sv. Josipa te recitalom, dok nas je u večernji dio manifestacije uvela promocija knjige Zlatka Galla ‘Trag u beskraju’. Autor nas je uveo i u večernji koncert kojim se slavi sve ono što je Oliver bio i tragom nam ostavio. Njegov nećak, Petar Dragojević, otvorio je koncert pjesmom ‘Kad mi dođeš ti’, a nastavio ‘Tragom u beskraju’, pjesmom koja mu mnogo znači, budući da ju je Oliver otpjevao na Petrovu vjenčanju za prvi ples. Nakon Petra, Oliverovi Dupini izveli su ‘Nadalinu’, a Dražen Bogdanović na saxu ‘Molitvu za Magdalenu’. Nina Badrić oduševila je nizom Oliverovih najpoznatijih, ali i najzanimljivijih pjesama, od ‘Dešperadun’ do ‘Skalinade’ ili ‘Malinkonije’.

Nakon Nine, na pozornicu je izašao Petar Grašo, koji je prisutne začarao izvedbama pjesama ‘Nocturno’, ‘Dobro jutro tugo’, ‘Dva put sam umra’, ‘Nedostaješ mi ti’. Večer je završena skupnim interpretacijama pjesama ‘U ljubav vjere nemam’, ‘Cesarica’, ‘Što to bješe ljubav’ i ‘Moj lipi anđele’.

To što je tu večer Vela Luka bila, teško je opisati riječima. Spoj neopisive energije vladao je cijelim otokom, no pjesma koja je izlazila iz svakog kantuna potpuno je zavladala, jer pjevalo se na pozornici, ispred nje, na rivi u hodu, u kafićima, ispred video zidova, s brodova i barki… Pjesma i Oliver osjećali su se u svakom djeliću mjesta i u svakom, namjernom ili usputnom prolazniku.

Vela Luka drugu godinu zaredom poslala je najljepši pozdrav svom Kapetanu, a tome se priključio i cijeli svijet, jer su live streamove Hrvatskog Telekoma i Narodnog radija pratili iz cijelog svijeta. Uz Petra Dragojevića, Ninu Badrić, Dupine i Petra Grašu, da večer bude čista čarolija pobrinuli su se članovi gudačkog kvarteta, razni instrumentalisti, dirigent Alan Bjelinski te producent Ante Gelo.

S. S. / Foto: Ante Čizmić (Cropix)Tagged: , , , , ,