Veličanstvenih sedam 29. Sajma knjige u Istri

Novi roman Kristana Novaka ‘Slučaj vlastite pogibelji’ (OceanMore) predvodi ‘veličanstvenih sedam’ netom završenog 29. Sajma knjige u Istri.

Prvo mjesto na ljestvici sedam najprodavaniji naslova na pulskom Sajmu zauzima upravo novi roman Kristiana Novaka za čiju je premijeru – ovaj, inače najčitaniji autor u istarskim knjižnicama dvije godine zaredom – odabrao upravo Pulu. Zanimljivo je da je Novak, koji je i jedan od najnagrađivanijih domaćih autora, svoj prvi roman ‘Črna mati zemla’ predstavio upravo u Puli na 19. Sajmu knjige u Istri 2012. godine. Od tada je uvijek vjeran Sajmu, na radost i uz veliko poštovanje organizatora i sajamske publike.

Upravo je uz veliku zahvalu publici 29. Sajam knjige u Istri – Pulski festival knjiga i autora proglasila zatvorenim Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri, te najavila temu 30. jubilarnog Sajma – Mirkokozmos. Uvod u obljetničku temu na ovogodišnjem Sajmu bio je i odlično posjećen Histokozmos, novi sadržajno i programski bogat „sajam u sajmu“, koji je predstavio temu Saga o vinu s posvetom Franku Lukežu.

‘Procjenjuje se da je ove godine Sajam posjetilo više od 50 tisuća ljudi, a ono što posebno veseli je podatak da je na sajamskim programima bilo do sada rekordnih, gotovo 16 tisuća posjetitelja. Naši su se programi kao ni jedne godine do sada „prelili“ i u prodajni dio Sajma, što je još jedna potvrda da Sajam diše zajedno sa svojom publikom’, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri rezimirajući rezultate netom završenog 29. Sajma knjige u Istri, koji je uz glavnu temu ‘Život u oblacima’, a programsku okosnicu Strip, održan od 24. studenog do 3. prosinca u Puli. To potvrđuje i ljestvica najprodavanijih naslova na 29. Sajmu knjige u Istri, na kojoj nakon prvoplasiranog ‘Slučaja vlastite pogibelji’ Kristiana Novaka, drugo mjesto drži nova knjiga Aleksandra Stankovića ‘Depra’ (Telegram). Na trećem je mjestu posthumno objavljena knjiga ‘Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći’ (Hrvatska sveučilišna naklada) profesora Miroslava Bertoše, a kojem je bio i posvećen ovogodišnji Sajam. Na četvrtom mjestu najprodavanijih naslova je grafički roman ‘Il nome della rosa’ slavnog talijanskog strip-autora i počasnog gosta 29. Sajma Mila Manare, nastao prema romanu Umberta Eca, a objavljen u izdanju Oblomov edizioni. Peto mjesto na ljestvici zauzima ‘Bili libar 2’ (Telegram) Borisa Dežulovića, koji donosi priče o Hajduku, a šesta je ‘Knjiga o knjižnici’ Susan Orlean (Sandorf). Zanimljivo je da su brojne knjižničarke iz cijele Hrvatske nakon promocije ovog romana tražile potpis slavne američke spisateljice i publicistice Susan Orlean i to za primjerke kupljene za svoje knjižnice. Roman ‘Knjiga o knjižnici’ predstavljen je upravo na Dan knjižničara na Sajmu.

Ljestvicu ‘sedam veličanstvenih’ najprodavanijih naslova na 29. Sajmu zaključuje strip ‘Kao pas’ slavnog hrvatskog strip-autora svjetskih referenci Danijela Žeželja (Bodoni) nastao prema Kafkinoj pripovijetci.

Važnost veličanstvenih sedam naslova po izboru sajamskih kupaca još je veća istaknemo li da se na 29. Sajmu u pulskom Domu hrvatskih branitelja predstavilo 300-tinjak izdavača, s 25 tisuća naslova iz Hrvatske i regije.

B.Ć.J. / Foto: promo


Korado Korlević zatvorio 29. Sa(n)jam knjige u Istri


Tagged: , , , , , , ,