Velimir Visković u knjizi O drugima, o sebi

Naklada Ljevak predstavit će svoje novo izdanje, knjigu ‘O drugima, o sebi’ autora Velimira Viskovića, u ponedjeljak, 4. srpnja (19.30 sati) u zagrebačkome Novinarskom domu.O knjizi će, uz autora govoriti Vlatka Ljubas Štimac, Zoran Ferić, Zdravko Zima i Dimitrije Popović, a odabrane dijelove iz knjige čitat će glumica Judita Franković.

Planirajući godinama ovu knjigu, Visković se opredjeljuje za formu u kojoj njegov život i zbivanja u njemu ne bi bili stavljeni u prvi plan – naši se životi ostvaruju u relaciji s drugima: pišući o drugima, možemo govoriti o sebi, o tome kako se životi drugih odražavaju u našim životima i koja je naša uloga u njihovim životima. Ovo je knjiga literarnih zapisa, a ne historiografsko svjedočenje, čak i kad citira neke dokumente. Ponekad se događalo da ostane detalj koji ima veću emocionalnu nosivost, jer priča traži to, iako se ispostavlja kako je stvarnost bila nešto drukčija.

Početni naslov ove knjige bio je ‘Sentimentalna arheologija’, jer radi se upravo o tome: iz godinama nakupljanog taloga zaborava iskopani su predmeti, ljudi, događaji; očišćena je prašina i pokušava se predočiti kako je sve to izgledalo nekoć, kad su ti ljudi bili u zenitu kreativnosti. A kroz ovu biografiju defiliraju neka od najintrigantnijih imena hrvatske kulture i umjetnosti 20. stoljeća: Miroslav Krleža, Igor Mandić, Slobodan Šnajder, Stanko Lasić, Mani Gotovac, Dubravka Ugrešić…

Velimir Visković, književni kritičar i leksikograf, rođen je 1951. u Drašnicama kraj Makarske. Najranije djetinjstvo proveo je u Prištini, a od 1957. godine živio je u Splitu gdje je polazio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1973. jugoslavenske jezike i književnosti te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977. Od 1976. kontinuirano radi u leksikografskom zavodu Miroslav Krleža kao urednik i glavni urednik. Bio je član uređivačkoga kolegija više leksikografskih edicija (Enciklopedija Jugoslavije, Filmska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija), glavni je urednik prve hrvatske enciklopedije personalnog tipa, trosveščane Krležijane. Od 2002. do 2012. bio je glavni urednik četverosveščane Hrvatske književne enciklopedije. Sada je glavni urednik Biografskog leksikona hrvatskih pisaca. Uređivao je više književnih časopisa; od 1985. do 2002. glavni je urednik časopisa Republika, 2003. godine nastavlja rad u časopisu pod naslovom Književna republika. Od 2002. paralelno uređuje i časopis Sarajevske bilježnice.

Obnašao je odgovorne dužnosti u strukovnim organizacijama; bio je utemeljitelj i prvi predsjednik Hrvatskog društva pisaca (2002.-2011.), u tri mandata potpredsjednik Hrvatskog centra PEN-a. Predavao je kao vanjski predavač na Fakultetu političkih znanosti (odsjek novinarstva), na Katedri za noviju hrvatsku književnost pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu te na Kulturalnim studijima Filozofskog fakulteta u Rijeci. Kao vanjski urednik radio je u više izdavačkih kuća; trenutno u Profilu uređuje biblioteku ‘Velimir Visković bira za vas’. Bio je stalni kritičar i kolumnist vodećih hrvatskih i jugoslavenskih novina i magazina: Vjesnik, Danas, Oko, Nin, Politika, Vijenac, Feral Tribune, Aktual… Tiskao je knjige ‘Mlada proza’ (1983), ‘Pozicija kritičara’ (1988), ‘Pripovjedačko djelo Slavka Kolara’ (1996), ‘Umijeće pripovijedanja’ (2000.), ‘Sukob na ljevici’ (2001.), ‘Krležološki fragmenti’ (2001.), ‘U sjeni FAK-a’ (2006.), ‘Rat za enciklopediju’ (2015.) te antologiju ‘Nova hrvatska proza’ (1988.).

N. L.


Tagged: , , , , , , , ,