Venecija: Hrvatski paviljon u Slobodnom prostoru

16. međunarodna izložba arhitekture u okviru tradicionalnih venecijanskih Bijenala ove godine traje od 26. svibnja do 25. studenoga pod naslovom ‘Freespace’ (Slobodni prostor) kako su ga imenovale kustosice Yvonne Farrell i Shelley McNamara.Naziv podrazumijeva njihovu kustosku koncepciju (skupnu izložbu u Arsenalu), ali potiče i izlagače u nacionalnim paviljonima da se ogledaju na zadanu temu. Hrvatski paviljon smješten u Arsenalu predstavio se izložbom ‘Oblak pergole – arhitektura gostoljubivosti’.

Poznavatelji vrtne arhitekture znaju da pergola čini svojevrsnu sjenicu, omiljeno mjesto za odmor kućedomaćina i njegovih gostiju. U osmišljavanju ovog site-specific ambijenta sudjelovali su arhitekti Bruno Juričić i Alisa Andrašek kao autori instalacije ‘Oblaka’ (prostornog crteža), multimedijalna umjetnica Vlatka Horvat koja je bosim nogama na papiru ‘iscrtala’ zidni crtež ‘Odmoriti oko’ i interdisciplinarna umjetnica Maja Kuzmanović sa zvučnom instalacijom ‘Efemerni vrt’.

Bijela instalacija na kojoj se smjenjuje intenzitet bijele svjetlosti okružena je sivkastim nježnim oblicima te upotpunjena pjevom ptica dočarava ugođaj pergole (više snovite no stvarne).

Olga Vujović / Foto: Jan Stojković


Tagged: , , , , , , , , , ,