Venecija: Multimedijalna izložba Davora Senečića i IM Klifa

Izložba ‘Skice’ kao odgovor arhitekta Davora Senečića i multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa na današnji proces arhitektonskog projektiranja, svečano je otvorena u venecijanskoj Palazzo Mora.Riječ je o multivalentnoj izložbi originalnih ručno rađenih arhitektonskih i urbanističkih skica i prateće multimedije, koja se razvija od prve u Orisu 2019. godine preko multimedijalne interpretacije u MMC Rovinju 2021. godine, a sada svoj put nastavlja u Veneciji, gdje će radovi biti izloženi do 26. studenog, upravo u vrijeme trajanja 18. Venecijanskog bijenala arhitekture.

Tema cjelokupnog postava Europskog kulturnog Centra, na tri lokacije u Veneciji (Palazzo Mora, Palazzo Bembo, i Arsenali) je ‘Time, Space, Existence’, a Senečić i Klif istražuju slobodu izraza koji nudi skiciranje, iskustvu sraza olovke i papira i činjenici, odnosno fenomenu da su kuće napravljene po tim skicama, sada već ‘vremešne dame’, a skice i danas potpuno aktualne, bezvremenske.

Za skice rađene u Beču, kao dio arhitektonskog projektiranja iz devedesetih godina, Davor Senečić kaže da su transformacija ili simbioza. Konkretna i jednostavna. ‘Misli, imaginacije i ruke koja vuče liniju na tom fantastičnom papiru. Samoća i sloboda uma gdje vrijeme staje i predstavlja tu liniju koja nema kraja.’ Navedene skice rađene su u smislu i kontekstu iznalaženja optimalnih arhitektonsko-urbanističkih rješenja, flomasterom na skicen papiru, i pukim slučajem ostale su sačuvane do danas.

Ivan Marušić Klif, multimedijalni umjetnik koji radi na području kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, zvuka, glazbe i performansa napravio je vrhunski multimedijalni performans baziran na tim skicama, a nevjerojatnim modernim interpretacijama izložbu pretvorio u dojmljivo iskustvo. Četiri projektora tvore potpuno novi doživljaj glavnog stubišta Palazzo Mora. Stoga ne čudi dominantna pozicija postava izložbe ‘Skice”’u poznatoj Palazzo Mora, naime, i glavna kustosica Europskog kulturnog Centra, Rachele de Stefano smatra da u arhitekturi sve počinje i završava srazom ručne skice i nove tehnologije.

A. P. / Foto: Matteo Losurdo


Tagged: , , , , , , , ,