Vesna Boinović Grubić: Zbirka poezije Istina

Uz pojam razotkrivanja istine često se vežu osjećaji straha ili srama. Tu tabu temu uspješno je razbila Vesna Boinović Grubić, autorica zbirke poezije ‘Istina’.Zbirka je to koja govori o inspirativnoj temi, otkrivanju i raznim vrstama istine. U svojim pjesmama autorica otkriva na najizravniji način svoje osjećaje i iskustva, ali i duboko proživljena i promišljena iskustva svojih bližnjih. Razotkriva istinu bez straha i stida, približavajući nam svu slojevitost svoje duše povezujući iskustva i doživljaje.

Uzbudljiv umjetnički program, koji je održan u sklopu Art Fair Zagreb, svojim nastupom upotpunila je operna pjevačica Antonella Malis, a stihove iz zbirke govorio je glumac Joško Ševo.

‘Traganje za istinom, otkrivanje i spoznaja kao vječno pitanje međuljudskih odnosa gdje istina nije samo opozitiv laži, nego je sam čin spoznaje. Istina je univerzalni jezik s kojim se kad se želi, lako sporazumijeva. Svako traganje polako otvara vrta novih spoznaja, a svaka spoznaja nas dogradi i oblikuje jednim dijelom. Zato – istina kad jasno sja, svakome u sebe pogledati da. Pisanje je naprosto nešto što se događa – ono se ne planira, ono se ne nadzire niti se kontrolira – ono je tu nepozvano kao dar kojeg se ima ili nema, a kojeg je lijepo podijeliti s drugima’, otkriva autorica zbirke. Svakoj je pjesmi njezin naslov i ključ za razumijevanje. Zbirka je puna snažnih, iskrenih ali i dirljivih svevremenskih poruka.

‘Pjesme Vesne Boinović Grubić nisu pjesme koje se čitaju samo jednom. One trebaju biti pri ruci i sa svakim čitanjem dobivaju novu snažnu, iskrenu i toplu ljudsku interpretaciju o ženi koja čezne za istinom kao spoznajom i u toj svojoj čežnji odbacuje kritiku zavidnih i bez straha i stida kroz stih podastire svoju nutrinu’, istaknuo je rektor zagrebačkog sveučilišta dr. Damir Boras, koji je pročitao svoje omiljene stihove iz zbirke.

Vesna Boinović Grubić živi i radi u Zagrebu, gdje je diplomirala na Ekonomskom fakultetu. Članica je uprave u društvu iz Grupe Končar, već godinama pisanje poezije njezina je druga ljubav, a neke od pjesama dala je uglazbiti. Članica je Matice Hrvatske i redovni sudionik na Međunarodnom festivalu poezije More na dlanu, Zagreb na dlanu, Slavonija na dlanu te na Dobro jutro more i mnogim drugim okupljanjima pjesnika u zemlji i inozemstvu. Objavila je zbirku poezije ‘6ti dio mene’ i ‘Takva’ te tri slikovnice za djecu (Žapčeva pjesma, Pjesma o hrani i Sreća). ‘Istina’ je treća zbirka poezije ove zanimljive i osebujne autorice. Dobitnica je Prve nagrade stručnog žirija na festivalu Melodije dalmatinskog juga Opuzen 2019. za pjesmu ‘Šećerna vodica’ te dvije godine kasnije na istom festivalu za pjesmu ‘To nije svila’.

I. T. / Foto: G. I. Tepeš


Tagged: , , , , , , ,