Vikend za djecu u znaku kreative i ekologije

Ekološka inicijativa pod okriljem Empiria teatra i njegove voditeljice Ive Srnec Hamer koja je lani izazvala veliki interes javnosti, dobiva svoj nastavak i idućeg vikenda, od 3. do 4. lipnja, organizira prvi dio svog mini zelenog festivala ‘Šteta bacit’ koji putem različitih aktivnosti povezuje izvedbene umjetnosti i koncept održivosti.

U sklopu programske linije ‘Šteta bacit’ za djecu u ponudi su radionice izrade i animacije lutaka u kojima polaznici uz stručno vodstvo mogu osmisliti i izraditi vlastite personalizirane lutke iz otpadnog materijala, učeći pritom o ekologiji, održivosti i savjesnoj uporabi i prenamjeni predmeta u kreativne svrhe. 
Radionice se održavaju na tri lokacije u Zagrebu, a vode ih glumica i lutkarica Mirna Ostrošić i glumac Lovro Rimac.

U subotu, 3. lipnja, od 12 do 14 sati u Centru mladih Ribnjak (Caffe, Park Ribnjak 1), održava se ekološka radionica naziva ‘Life In Plastic Is Not Fantastic’. Ova se radionica temelji na izradi lutke korištenjem plastičnih vreća i potom njezine animacije uz glazbu i glumu, a tim se putem djeci na pristupačan način približavaju koncepti reciklaže i odvajanja otpada, kao i problem zagađenja okoliša plastikom. Stvorene će lutke funkcionirati i kao podsjetnik na principu reciklaže. Radionica iste teme održat će se i u nedjelju, 4. lipnja, od 16 do 18 sati u Mjesnom odboru Pongračevo (Dvorana Samoborček, Opatijski Trg 10). 

U nedjelju, 4. lipnja, od 11 do 13 sati, u suradnji sa Zoološkim vrtom Grada Zagreba, na lokaciji Fakultetsko dobro 1, održat će se ekološka radionica naziva ‘Sigurno mjesto za ugrožene životinje i biljke’. Zbog potrebe edukacije djece o životinjskim i biljnim vrstama čiji je opstanak ugrožen čovjekovim djelovanjem, kroz ovu će radionicu polaznici kreirati lutke inspirirane njima. Sudionici radionice će od otpadnog materijala kakvog je moguće pronaći u domaćinstvu, vrtiću ili školi, napraviti svoje lutke koje će predstavljati odabrane primjerke ugroženih životinjskih ili biljnih vrsta. Takav pristup planiran je u svrhu osvještavanja štetnog ljudskog djelovanja na životinjska i biljna staništa u edukaciji djece. Stvarajući i skrbeći za svoju lutku, osim usvajanja novih kreativnih vještina, polaznici će ujedno dobiti i potrebne informacije o uvjetima u kojima ugrožene jedinke obitavaju i preživljavaju, čime se izravno utječe na razvoj empatije i ekološke svijesti u djece.  

Projekt je nastao uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH, a ulaz na sva događanja je (osim programa u ZOO-u, prijave na [email protected]) slobodan.

I.C. / Foto: Empiria teatar


Prvi multimedijalni festival Svi smo mi nahero

Digitalno sama: Monodrama Petre Svrtan

Tagged: , , , , , , , ,