Vina Putniković: I Pelješani slave Martinje

U vinogradarskoj i vinskoj tradiciji Dalmacije Martinje se službeno ne slavi, no PZ Putniković, vinarija iz središta Pelješca, odlučila ga je obilježiti i to u glavnom gradu u kojem je ovih dana sve u znaku zaštitnika vinara i vinogradara. U Zagreb su donijeli četiri odlična vina i nezaobilazne delicije juga – pršut, sir, ukusne hrostule, broštulane mjendele i kontonjatu (slatko od dunje) koja nikog nije ostavila ravnodušnim.Rose Putniković 2017., vino laganih aroma crvenog voća, jagode i maline, bio je savršen uvod u druženje. Slijedila je Sv. Ana ponos vinarije, prva vrhunska maraština koju je PZ Putniković napunila u boce prije tridesetak godina. Od tada ne prestaje oduševljavati ljubitelje vina. Za ovu prigodu kušala se Sv. Ana iz 2017., s 12,5 posto alkohola, skladnih aroma citrusa koji se odlično sljubljuju s ribom i stonskim kamenicama. Moćna Lirica, vrhunski plavac iz 2011. s 14,7 posto alkohola – čije grožđe uspijeva na jednoj od najljepših hrvatskih plaža u slikovitom mjestu Žuljane, skladnih je kiselina, izražajnih aroma crnog bobičastog voća, suhe šljive i tamne čokolade. Ime je dobila po otočiću koji se nalazi ispred plaže, a oblikom podsjeća na tradicionalni gudački instrument liricu. Vrhunac degustacije bio je Plavac barrique iz 2016., kvalitetno vino s 12,5 posto alkohola, tamne rubin boje i istaknute arome plavca obogaćene blagom aromom drva, koji se idealno sljubljuje uz mesna jela i plavu ribu.

U luksuznom ambijentu vinoteke La Gota de Vino sva ljepota moćnih plavaca i vrhunske maraštine došla je do izražaja i dobila onu dozu ekskluzivnosti koju karakterna vina juga i zaslužuju.’Naša zadruga okuplja 144 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava. Godišnje napunimo oko 800 tisuća butelja vina, među kojima je 80 posto plavca malog i 20 posto maraštine’, istaknula je Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije, atraktivnog turističkog objekta s kušaonicom koji je prošle godine otvoren u sklopu vinarije.

‘S četiri poznata vinogorja Pelješac je jedna od najpoznatijih eno-gastro destinacija u Hrvatskoj. U nadaleko poznatim vinima uživa se tijekom čitave godine u brojnim podrumima i vinarijama po čitavom poluotoku. Vinu je posvećena i atraktivna manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma, koja već 13 godina svake prve subote u prosincu na poluotok dovede nekoliko tisuća posjetitelja’, kazao je Slobodan Rosić, predstavnik Udruge Plavac mali s Pelješca. Za ovu godinu najavio je nikad atraktivniju manifestaciju i pozvao Zagrepčane da dođu 1. prosinca na Pelješac i uživaju u ljepoti dalmatinskog juga i njegovih vina.

L. P.Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,