Vinarija Perak: Promocija u restoranu Kalelarga

U restoranu Kalelarga održana je do sada najveća promocija vinara Ivice Peraka u Zagrebu. Pred pedesetak uzvanika, predstavila se njegova obitelj koja je uključena u vinski biznis – kći Maja (voditeljica marketinga), sin Ivan (student farmacije i vinarstva, pomaže u vinogradu i podrumu) i supruga Željka (uz vlastiti posao s ljekarnom, voditeljica prodaje).Ivica Perak bio je od 1992. do 2012. godine glavni enolog u Kutjevu d.d., gdje se zaposlio još 1986., a na tom je mjestu naslijedio Vladu Krauthakera (1983.-1992.). Nakon uspješne karijeru u Kombinatu, kako vole reći u Kutjevu, odlučio se okušati kao sam svoj gazda.

Na početku predstavljanja premijerno se kušalo kušati pjenušac Perak, degoržiran prošloga tjedna i punjen specijalno za ovu priliku, a na tržištu će se naći za koji tjedan. Rađen je od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe što je poseban kuriozitet. Pjenušcem ja zaokružena ponuda vinarije u kojoj se uspješno proizvode Graševina, Graševina Mitrovac, Sauvignon blanc, Chardonnay, Merlot, Rosé i Graševina ledena berba, koja su ovom prigodom kušana.

Vinarija Perak pod zasadima ima 12 hektara na ponajboljim položajima kutjevačkoga vinogorja Mitrovac (6,5 ha), Lukač i Vetovo. Vinogradi su sađeni od 1968. do 2014. godine, osim spomenutih sorti ima i muškat žuti, a radit će se još na povećanju površina pod crnim sortama.

Perakova vina su nekoliko godina među najprodavanijima u trgovačkom lancu Vrutak, a ima ih po restoranima diljem Hrvatske. U Zagrebu su prisutni u desetak ugostiteljskih objekata, među kojima je i Kalelarga, a popularna su i Dalmaciji (posebno na otoku Murteru).

Ivica Perak je ostao zapamćen u Kutjevu d.d. po tome što je 1996. godine napravio prvo vino od ledene berbe i proizveo prvi pjenušac, naravno, od graševine. Ta sorta je sa 70% udjela najzastupljenija i u njegovoj vinariji s godišnjom proizvodnjom oko 80.000 litara. U dosadašnjem radu Vinarija Perak dobila je brojna priznanja. Najviše zlata i velikih zlatnih medalja osvojila je na slavonskim smotrama (Kutjevo, Feričanci, Požega), ali i na GAST-u, Bonaviti u Trnavi, Mariboru te Decanteru.

Osobito lijepo o Peraku i vinima govorio je njegov školski kolega s Agronomskog fakulteta, priznati vinarski stručnjak Edi Maletić. Istaknuo je njegovu nesumnjivu stručnost, predanost radu i uputio mu svojevrsni izazov da bitno poveća količine jednoga dana kada to bude mogao financijski pratiti. Jer šteta je, kaže Maletić, da takav vrsni vinar ostane na sadašnjim količinama i za njega i za hrvatsko vinarstvo. Tome u prilog ide vijest da se sredinom 2019. godine kreće u izgradnju velikog podruma, jer dosadašnji u sklopu obiteljske kuće više ne zadovoljava potrebe tržišta.

Ugodnu večer uz Perakova vina zaokružila je primjerena restoranska ponuda Kalelarge, kombinacija slavonskih i dalmatinskih specijaliteta, iz kuhinje pod vodstvom chefa Nina Đurine, a konobarski dio kapetanski je vodio menadžer Bojan Travorić.

V. M. / Foto: Marko Čolić


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,