VinEko: Prva izložba prirodnih vina

Na konferenciji za medije u zagrebačkom diWine Baru (Ilica 93) najavljena je prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja će se održati u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu, u subotu 10. prosinca (12 sati).Izložbu zajedničkim snagama organiziraju tvrtke diWine i Indugraf s ciljem skretanja pažnje javnosti na sve važniji trend ekološke i biodinamičke proizvodnje u poljoprivredi, naročito u proizvodnji vina i maslinovih ulja. Manifestacija je prvenstveno namijenjena vinskoj struci, HORECA sektoru te eno-gastro i lifestyle medijima, no otvorena je i za širu javnost, za sve ljubitelje dobre (i prirodne) kapljice. Na izložbi će svoje proizvode prezentirati ukupno 20 izlagača – vinara i maslinara – iz Hrvatske i regije.

Ekološka, organska i biodinamička proizvodnja rastući je trend u poljoprivredi na koji treba obratiti pažnju. Hrvatska trenutno broji oko 6000 poljoprivrednika okrenutih ka ekološkoj proizvodnji, među kojima je sve veći broj vinara, od Istre do Plešivice, koji idu u pravcu biodinamike.

‘Iako smo imali jako malo vremena za pripremu, uspjeli smo okupiti 20 izlagača, vinara i maslinara iz Hrvatske i regije, no vjerujemo kako će dogodine ova izložba porasti i postati regionalno značajna. Jako smo ponosni na cjelokupni program manifestacije, a naročito na predavače koji spadaju u sami europski vrh stručnjaka relevantnih za teme biodinamike i prirodnih vina’, izjavila je Irena Lučić, organizatorica izložbe.

Prvo predavanje pod nazivom ‘O biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi, biodinamičkoj proizvodnji vina te certificiranju Demeter standarda’ na rasporedu je u 14 sati, a zajednički će ga održati dr.sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera; Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Petrič, Slovenija i Sergij Stancich, savjetnik Biodynamic Federation Demeter International. Drugo predavanje (16 sati) nosi naziv ‘Prirodna vina u ugostiteljstvu i na tržištu – pomodni trend ili održiva budućnost?’, a održat će ga Nenad Trifunović Vinopija, vodeći vinski bloger i director of business development u tvrtki Wine&More.

Osim predavanja, posjetitelji će imati prilike promenadno kušati vina. Uz kupljenu ulaznicu po cijeni od 100 kn za jednu, odnosno 160 kn za dvije osobe, ostvaruje se pravo na neograničenu degustaciju. Predstavnici medija, vinski profesionalci, sommelieri i ugostitelji imaju besplatan ulaz uz pozivnicu, a udruge vinara i ljubitelja vina ostvaruju pravo na povlaštenu cijenu od 50 kn po osobi. Ulaznice su u pretprodaji dostupne putem Entrio sustava kao i u diWine Baru (Ilica 93), a na dan događanja cijena im je 120 kn po osobi. Uz kupljenu ulaznicu posjetitelji dobivaju na dar knjigu ‘Vinska abeceda’ o kultu pijenja vina kao i Kalendar s popisom najznačajnijih vinskih događanja u Hrvatskoj.

VinEko izložbu krasi bogat popratni program. Posjetitelje događanja očekuje živa svirka uz live duo Swing That Blues, nagradna tombola, a na raspolaganju je i info-relax-shopping kutak u kojem će se moći razgledati ponuda sponzora izložbe, odmoriti, nešto prigristi, popiti kavu te naposljetku, iz pop-up-wine shopa ponijeti kući vina po podrumskim cijenama. VinEko izložba ima i umjetničku dimenziju – Hrvatska udruga kreativnih amatera izložit će svoje radove izrađene na platnu napravljenom od tropa grožđa.

Realizacija ove značajne manifestacije ne bi bila moguća bez podrške partnera i sponzora projekta. Prije svega tu je Narodno sveučilište Dubrava, na čelu s Željkom Šturlićem, koje je organizatorima omogućilo besplatan izložbeni prostor i kompletnu infrastrukturu. Tu je i Hrvatska poljoprivredna komora, na čelu s predsjednikom Mladenom Jakopovićem. ‘Hrvatska poljoprivredna komora uvijek podržava poljoprivrednike u provedbi održivih politika. Upravo smo zbog toga prepoznali važnost VinEko izložbe, kao manifestacije koja skreće pažnju javnosti na važan trend održive poljoprivrede, s naglaskom na vinarstvo i maslinarstvo’, izjavila je Tomislava Hodalić, koordinatorica odbora za vinarstvo i vinogradarstvo Hrvatske poljoprivredne komore.

VinEko izložbu svesrdno je podržao i Centar Rudolf Steiner, na čelu s ravnateljicom dr.sc. Dijanom Posavec, te brojni sponzori među kojima su tvrtka Letina Inox koja će na izložbi predstaviti svoj biodinamički energizator razvijen upravo u suradnji s Centrom Rudolf Steiner, te tvrtke Panonis i Green Cake – proizvođači ekoloških suhomesnatih proizvoda i slastica.

‘Ideja o organizaciji izložbe koja bi okupila ekološke i biodinamičke vinare i maslinare rodila se spontano, upravo kroz razgovor i druženje s proizvođačima. Preuzeo sam inicijativu i odlučio prijeći s riječi na djela, a u tvrtki diWine prepoznali smo kvalitetnog partnera i suorganizatora s kojim se nadamo ostvariti dugoročnu suradnju’, izjavio je Zoran Lutz, idejni začetnik izložbe i direktor tvrtke Indugraf.

Neka od ekoloških vina i maslinovih ulja, koja će biti predstavljena na izložbi, kušala su se i na konferenciji za medije. Kao vino dobrodošlice predstavnike medija dočekala je Marmor Collis, kupaža 7 piwi sorti moslavačke vinarije Glavica, dok su se u nastavku konferencije kušali Lovrec Sivi pinot iz Međimurja, koji posjeduje strogi Austria Biogarantie certifikat te Plavac mali vinarije Opus iz najmlađeg hrvatskog vinogorja Komarna. Prisutne su oduševila i višestruko nagrađivana ekstradjevičanska maslinova ulja Kota iz zadarskog zaleđa, koja je predstavio vlasnik Daniel Klinac: ‘Kada smo se upustili u proizvodnju maslinovog ulja znali smo da želimo proizvesti vrhunski proizvod. Zasadili smo 10.000 stabala masline na prethodno nikad obrađivanom području, a zatim smo proizvod usavršavali dok nismo u potpunosti bili zadovoljni kvalitetom i reakcijama kupaca.’

Više informacija o VinEko izložbi potražite na facebooku i instagramu tvrtke diWine. Medijski pokrovitelji izložbe su Gospodarski list i diWine portal.

diWine Portal / Foto: Ivana Pranjić


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,