Vinska faca poslije placa

Jedan posve novi vinski koncept zaživio je u zagrebačkoj vinoteci Witrina (Vlaška 7) okupivši brojne ljubiteljice i ljubitelje vina. Riječ je o događanju ‘Vinska faca poslije placa’, a oduševit će sve jutarnje tipove koji od druženja u sitne sate uz vino, više preferiraju ona dnevna.Ideja je da naši sugrađani nakon što obave plac subotom, dobiju mjesto gdje mogu ostaviti svoje namirnice i uživati u vrhunskim vinima vinara koji će taj dan promovirati svoja vina, poručili su vlasnici vinoteke i dodali kako je vino dio ‘lifestylea’ i da ga kao takvo treba konzumirati i u njemu uživati.

U skladu s tim, vinskim facama Nikoli Benvenutiju iz Kaldira u Istri, koji je predstavio tri etikete vina Benvenuti i Ivi Matošinu, koji je došao s tri berbe primoštenskog Babića, pridružila se još jedna zanimljiva ‘faca’, dizajner interijera i konceptualne arhitekture Boris Ružić.

U zajedničkom nastupu pred brojnim vinoljupcima koji su se u Witrini okupili nakon placa, pokazali su da ih u vinu, odnosno arhitekturi, pokreću iste strasti – povratak korijenima, tradiciji i vrijednostima koje su od pamtivijeka dio njihovih podneblja.

Od vina Benvenuti iz Kaldira kušali smo Malvaziju 2018. za koju su stalno stizale pohvale. Oduševio je i Teran 2016. anno domini, koji smo premijerno kušali i Caldierosso 2016. (etimološki Kaldir + crveno, tj. rosso na talijanskom) – kupažu terana, nebiolla, tempranilla i merlota.

Iz Primoštenskog vinogorja za koje smo saznali da je među najmanjim vinogorjima na svijetu, od samo 30 hektara, došlo je nešto sasvim druge energije i aroma – Matošin Babić. Ova karakterna, ali pitoma sorta blagih kiselina, koju vinari poput Ive Babića uzdižu na pijedestal gdje joj je i mjesto, izazvala je iznenađujuće zanimanje vinske publike, tim više što se mogla kušati kroz mini vertikalu 2012., 2016. i 2017.

U skladu s temom ovog druženja, a to je tradicija i povratak korijenima, sve su pratili delikatesni proizvodi domaćih obiteljskih tvrtki: nekoliko vrsta sireva iz OPG-a Novković iz Slunja, uključujući i sir iz pepela Pepelko; dimljeni boškarin na kanapeima s rikulom te povremeni zagrizi čipsa od Zigante tartufa koji su svemu povremeno davali mali dodir uzbuđenja na nepcu.

J. B.


Tagged: , , , , , , , ,