Vinski razgovori: Braća Jakovac

U suradnji s Procaffeom u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici, Udruga za kulturu stola G.E.T. pokrenula je ‘Vinske razgovore s Tomislavom Stiplošekom i gostujućim vinarijama’.Prvi ‘Vinski razgovor’ odigrao se uz vinariju Jakovac iz Erdutskog vinogorja. Tomislavovi gosti bili su braća Ozren i Ognjen Jakovac, koji su vinariju naslijedili te je odlučili modernizirati i unijeti duh mladosti u proces proizvodnje vina i izgradnju brenda. Obojica su po struci inženjeri građevine i žive u Zagrebu, u slobodno vrijeme njeguju ljubav prema vinu, a naslijeđenu tradiciju doživljavaju kao užitak, ali i obvezu.

Publici ‘Vinskih razgovora’ predstavili su svoja visokokvalitetna i vrhunska vina: Graševinu, Chardonnay, Traminac mirisavi i Crni Cuvée (merlot i cabernet sauvignon) te kao iznenađenje dva vina koja još nisu na tržištu – mladi Sauvignon (berba 2018) i Chardonnay koji je, nakon tromjesečne maceracije, sedam mjeseci odležao u većim, 500-litrenim hrastovim bačvama. Posebno je bilo zanimljivo usporedo kušati dva Chardonnaya, jer se radi o grožđu iste berbe (2017.), ali o dva različita načina proizvodnje i njegovanja vina, tako da je publika ‘Vinskih razgovora’ imala priliku iz prve ruke vidjeti i okusiti razliku.

‘Vinski razgovori’ osmišljeni su kao razgovor Tomislava Stiplošeka s predstavnicima vinarija u kojima publika aktivno sudjeluje i sukreira njegov tijek. Kušana vina dobila su dosta pohvala i svako je našlo svoje poklonike. Pokazalo se da paleta vina Jakovac odgovara različitim ukusima, da se dobro slažu uz raznu hranu, ali mogu piti i samostalno te da im još nedostaje pjenušac, za koji su rekli da ga imaju u planu. Osim proizvodnje pjenušca, braća Jakovac najavila su i druga ulaganja u vinariju pa i usmjeravanje ka vinskom turizmu.

Nakon ‘Vinskih razgovora’ u Procaffeu je održan ‘After Work Party četvrtkom’ i dalje uz vina Jakovac i ukusne zalogaje te uz zvuke jazza, soula i rocka u izvedbi Sare Spinčić.

Drugi ‘Vinski razgovor’ održat će se 21. veljače uz vina Perak kada publiku također očekuju iznenađenja. No, ako vam se taj datum čini daleko, Tkalčićeva 54 to zasigurno nije, a na toj adresi kavana Procaffe idealno je mjesto za opuštanje uz šalicu kave ili druženje uz čašu vina i pokoji zalogaj.

S. M. / Foto: Silvija Munda


Tagged: , , , , , , , , ,