Vino.com 2018: Promocija vina i prodaja doživljaja

Međunarodna smotra vina i kulinarstva Vino.com dogurala je do svoga trinaestog, dosad zasigurno najboljeg izdanja.

U zagrebačkom hotelu Esplanade sve je bilo kao po špagi: the best of hrvatskog vinarstva, dostojno predstavljeni vinari iz regije i Europe, brižljivo dozirani ostali sadržaji, kvalitetne radionice za profesionalce… Čak je i veleposlanik Anvar Azimov, kao predstavnik Rusije zemlje partnera, na svečano otvorenje došao u odijelu boje sivog pinota, a ne u vojnoj uniformi s ordenjem.

S posjećenošću ni ove godine nije bilo problema

Cijena dnevne ulaznice (200 kuna, od 11 do 18 sati) očito nije bila problem za istinske ljubitelje vina, koji su u petak i subotu došli uživati u omiljenim kapljicama, ali i otkrivati nove. Ima i onih koji preračunavaju je li to adekvatna cijena za količinu i kvalitetu popijenog vina. Vjerujte da jest! Ako je netko dobar kapacitet, a u potrazi je za najskupljim vinima, na tu brojku u cijeni ulaznice može dodati protuvrijednost u barem jednoj, a možda i dvije nule. To jako dobro zna i organizator Vino.coma, profesor matematike Ivan Dropuljić, koji ne samo da promovira vinsku i gastro kulturu, nego i prodaje doživljaj.

Da ponovimo gradivo: Vino.com je održan na više od 3000 m², okupio je više od 300 izlagača, od čega najviše vinara, te birane proizvođače pršuta, kulena, sira, maslinova i bučina ulja te slatkih delicija.

Maslac od bučina ulja

Jeste li jeli maslac od bučina ulja, bez imalo mlijeka? Nisam ni ja, dok nisam naletio na štand slovenskog restorana Rajh iz Murske Sobote. Zasad ga imaju samo u svom restoranu, ali se pripremaju i za maloprodaju.

Sladoled od vina zvuči također primamljivo, a na potpuno prirodan način proizvodi ga slastičarna Gelati D’ Oro – Natura iz Krka. Već sam imao priliku kušati njihove supernaturalne sladolede, čak i s preljevom od vina, ali ovo je nešto još neobičnije i slasnije.

Predstavnici Vinarije Zovko iz Žepča (BiH)

Vinare je nezahvalno isticati, jer se višegodišnjom pažljivom selekcijom došlo do toga da na Vino.comu, jednostavno, nema loših vina. Ima samo drugačijih, poput vina iz Vinarije Zovko iz Žepča (BiH), koja je po prvi put prezentirala svoju liniju Povratak. Uporni Vinko Zovko pokazao je da se i u Bosni, a ne samo Hercegovini, mogu proizvoditi kvalitetna vina. Zasadio je čak 50 hektara raznih, uglavnom bijelih sorti, među kojima je i češka palava, a nadzor cijele proizvodnje povjerio talijanskim stručnjacima. Nažalost, gazda je ‘zbrisao’ nakon prvog dana, ali je o vinu i vinariji sasvim kompetentno pričao šef prodaje Ivan Zovko zajedno sa svojim suradnicama. Uz desetak postojećih, otkrili su i novu sortu koju su zasadili u svom srednjobosanskom vinogradu, a to je – istarska malvazija.

Ozren Jakovac ponosan je na svoj Rosé

Inovacije su uvijek na cijeni, pa zašto ih ne spomenuti. Vinarija Jakovac iz Aljmaša, uz svoja ambiciozna vina, samo za ovu prigodu donijeli su nekoliko boca Roséa, kojeg rade od cabernet sauvignona, ali ne bilo kakvog. Ovaj ima tamniju ružičastu boju, nalik je moštu, a ustvari je samo nefiltriran i s neodoljivim mirisom ruže.

Nešto će se u daljnjem procesu, nažalost, izgubiti, ali suvlasnik vinarije Ozren Jakovac kaže da će ga njihov enolog budno nadzirati i prvom zgodnom prilikom zatvoriti u butelju. Ako u tome uspije, Rosé Jakovac sigurno će biti veliki ljetni hit, pogotovo među ženskom populacijom.

I nešto za kraj, izvan svake kategorije – radionica pod nazivom ‘Naučimo zašto je Decanter objavio naslov – Hvala Bogu ma hrvatskim vinima’. U prijevodu, bila je to degustacija ‘kraljica iz kraljeva podruma’ – ‘Desetljeća Enjingijevih Graševina’. Kroz Graševine oca hrvatskog vina Ivana Enjingija, proveo nas je Bakhov sin Ivo Kozarčanin. Nemoguće je detaljno opisati tu poeziju od vina, samo ću spomenuti da smo kušali Graševine godišta 1990., 1994., 1997., 1998., 2002., 2007., 2015., 2017. i 2018. koje se još moglo naći u podrumu ili na tržištu.

Ivan Enjingi sa svojim kraljicama Graševinama

Pratili su ih zalogajčići Enjingijeva kuma, splitskog chefa Zlatka Marinovića, a potom je pred kušače došlo nešto sasvim drukčije – Crno Venje 2008. (frankovka, zweigelt, crni pinot, cabernet sauvignon i merlot) te Crni pinot 2009. Uz njih su posluženi dobro prešani čvarci i kravlji sir koji je odležavao u Crnom Venju.

Ivan Enjingi, pokazalo se i ovaj put, među vinoljupcima ima status pop zvijezde, pa su ga stalno nešto imali pitati i željeli se fotografirati s njim. A Enjingi je, po svom pristupu vinu i poeta i filozof, no velik značaj pridaje i hrani koju proizvodi na svom imanju u okolici Kutjeva. Pazite što jedete i pijete, upozorava 78-godišnji Enjingi, jer nam svi otrovi i izvori bolesti dolaze kroz usta. On o tome puno vodi računa što se i vidi po njegovu izgledu. Živjet će duže od Manolića!

Mustafa Topčagić / Foto i video: FAMA
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,