Vinske radionice za Šibenčane i goste

Treći po redu festival Taste the Mediterranean uz vrhunsku kuhinju donosi i zanimljiv program za ljubitelje vina. Tri tematske radionice bit će organizirane u šibenskoj Gradskoj vijećnici 26., 27. i 28. svibnja. Održat će se radionice na hrvatskom jeziku pod nazivima ‘Atipična crna Dalmacija’ i ‘Drugačije malvazije’, dok će na engleskom jeziku biti održana radionica ‘Autohtone sorte sjeverne Dalmacije’.Ivan Salopek i Nenad TrifunovićRadionice organizira i moderira ‘Vinska čitaonica’, odnosno Nenad Trifunović i Ivan Salopek. Prvo gostovanje Vinske čitaonice u Šibeniku prilika je da se uz pristupačnu naknadu za sudjelovanje probaju vrhunska vina s dobrom pričom.

‘Autohtone sorte sjeverne Dalmacije’ održat će se u četvrtak, 26. svibnja. Sjeverna Dalmacija iznimno je bogata autohtonim sortama grožđa. Među bijelim sortama dominiraju autohtoni debit i maraština, dok su među crnim sortama babić, plavina i lasina. U okruženju Šibenika nalaze se najznačajniji položaji sjeverne Dalmacije poput onih uz Benkovac, Skradin, Nadin i Primošten. Iako geografski blizu, svaki od položaja odlikuju posebni mikroklimatski uvjeti, koji omogućuju različite karakteristike vina. Upoznavanje s lokalitetom i sortama ovog kraja svakako je odličan način za upoznavanje s lokalnom gastronomijom i kulturnom baštinom. Zbog toga je radionica organizirana na engleskom jeziku, kako bi se što širem krugu posjetitelja i gostiju moglo predstaviti ovo vinsko bogatstvo.

Dalmacija je prepoznata i izvan granica Hrvatske prvenstveno po svojim snažnim plavcima s položaja poput Dingača na Pelješcu i Ivana Dolca na Hvaru, koje sunce gotovo cijelu godinu grije. Dalmacija posjeduje puno više od toga te skriva drugačije plavce, mnoge druge autohtone sorte poput plavine, babića, pa i tribidraga, u svijetu poznatijeg kao zinfandel. U petak, 27. svibnja održat će se radionica koja će pokazati što sve Dalmacija ima za ponuditi od crnih vina, a nije već razvikano.

Vinska čitaonicaIstarska malvazija uz graševinu je najčešća sorta u Hrvatskoj. Toliko neizbježna, da je već teško probrati svoje favorite. Na ovoj radionici donose malvazije koje predstavljaju one najuspješnije dominantne stilistike, ali i one raritetne koje odstupaju od nje, a možda su bliže tradicionalnoj malvaziji kakva se odgajala u Istri od davnina. Predstavljanje takvih malvazija održat će se u Gradskoj vijećnici u subotu, 28. svibnja.

‘Vinska čitaonica’ je program vinskih edukacija s novim pristupom. Edukacije su namijenjene osobama koje se u svom poslovnom životu susreću s vinskom i ugostiteljskom ponudom, ali i svim vinskim entuzijastima. Pokrenuta je iz želje za unaprjeđenjem kulture stola u Hrvatskoj, kao važnoga segmenta korporativnog bontona. To je prvi edukacijski model te vrste u Hrvatskoj. Projekt su stvarali i održavaju dvojica vinskih entuzijasta i poznavatelja vina, Ivan Salopek i Nenad Trifunović. Nenad Trifunović se putem svog bloga Dnevnik Vinopije u šest godina redovitoga pisanja dojmova o vinima prometnuo u jednog od najutjecajnijih vinskih kritičara u Hrvatskoj, čiji blog vinopija.com bilježi više od 20.000 posjeta mjesečno. Ivan Salopek idejni je začetnik i osnivač ‘Vinske čitaonice’. Jedan je od malobrojnih s diplomom sommeliera u Hrvatskoj, a sudjelovao je u organizaciji nekih od najznačajnijih vinskih događanja i festivala te surađivao s brojnim hrvatskim vinarima te udrugama vinara. Zajedno su održali više od trideset različitih vinskih radionica.

Prijave za radionice su ovdje, a više informacija na www.vinskacitaonica.com


Terroirska vina-radionica
Upoznajte se s ponajboljim terroirskim vinima
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,