Vip Jazz: Cassandra Wilson u Lisinskom

Cassandra Wilson‘Važno mi je da svaki put kad stupim na pozornicu imam nešto novo što želim podijeliti sa slušateljima’, kazala je Cassandra Wilson u intervjuu jazz novinaru Davoru Hrvoju za Novi list, najavljujući koncert što će ga u utorak, 8. travnja s početkom u 19.30 sati, održati u Koncertoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Ovim koncertom ujedno počinje jubilarni, 10. Vip Zagreb Jazz Festival koji ove godine donosi ukupno 15 vrhunskih koncerata.

U sklopu europske turneje i 20. godišnjice albuma ‘Blue Light ’til Dawn’, Cassandra Wilson sa svojim će sastavom izvoditi skladbe s tog klasika, ali i pjesme posvećene legendarnoj Billie Holiday, kao najavu albuma koji spremaju njoj u čast.

Album ‘Blue Light ’til Dawn’ pokazatelj je koliko Cassandra Wilson kao glazbenica odbija biti žanrovski svrstana, kao što je i naglasila u intervjuu za Jutarnji list: ‘Mislim da je važno slijediti glazbu koju osjećamo u srcu i ne ograničavati se.’ Album započinje intrigantnom verzijom pjesme ‘You Don’t Know What Love Is’, tu su i dvije obrade slavnog američkog bluesera Roberta Johnsona, ‘Come on in My Kitchen’ i ‘Hellhound on my Trail’, do rock kompozicija Vana Morissona ‘Tupelo Honey’ i Joni Mitchell. Svojim prigušenim, baršunastim altom Cassandra dojmljivo spaja elemente jazza, popa, rocka, Delta bluesa i funka. Njeno odrastanje u Jacksonu (Mississippi) neminovno ju je povezalo s bluesom. ‘Odrasla sam slušajući blues i volim ga. Blues je majka, izvor svih ostalih oblika američke popularne glazbe i na tu glazbu gledam kao na početak američke popularne glazbe, posebice na blues koji su izvorno svirali jazz glazbenici’, kazala je Cassandra Wilson u intervjuu za Novi list.

Diva Cassandra Wilson dvaput je osvojila Grammy, poznati magazin Time proglasio ju je najboljom američkom pjevačicom, a ugledni DownBeat ponovno ju je prošle godine stavio na prvo mjesto u kategoriji jazz pjevačica.

Aquarius

Pročitajte još: Cassandra Wilson otvara 10. Vip Zagreb Jazz Festival

Tagged: , , , , , , ,