Vivodina: Vinska regija koja obećava

U zagrebačkom diWine Baru održana je još jedna Vinska Shpitza. Riječ je o manifestaciji koje je kombinacija vinske edukacije i promenadnog kušanja vina, a ovoga se puta publici željnoj dobre kapljice predstavila regija Vivodina.Iako ima višestoljetnu tradiciju vinarstva i vinogradarstva, te vrlo kvalitetna vina, Vivodina je relativno nepoznata vinska regija. No, tamošnji vinari odlučni su u namjeri da to promijene te su odlučili svijetu pokazati svoje pravo lice. Naime, čitavo područje Kupa postaje sve traženija gastro destinacija – osim megapopularnog Štrudlafesta u Jaškovu, koji je pronašao svoje mjesto čak i u Guinnessovoj knjizi rekorda, regija postaje sve poznatija po dobroj janjetini i ponudi tradicionalne kontinentalne hrane. A uz dobru hranu, tamo ima i sve boljeg vina.

Vinarija Lešćanec smještena je na obroncima Plešivice, a u njoj se znanje prenosi s koljena na koljeno. U obitelji su poslovi podijeljeni i svi rade zajedno, pridonoseći svojim znanjem i trudom. Ipak, najviše vremena u vinogradu i u podrumu odrađuje ženska ruka mame Ljiljane, koja je i glavna odgovorna za kvalitetu vina, pa možemo reći kako ona daje ženski dodir svim Lešćanec etiketama. Vinogradi su smješteni na povišenim terenima (300 m nadmorske visine), a prostiru se na 3,5 hektara. Godišnje proizvedu oko 30 hektolitara vina od graševine, rajnskog rizlinga, kernera i sivog pinota.

Obiteljsko gospodarstvo Viktorovski nalazi se u Vivodini, tik ispod crkve sv. Lovre. Njihovi su vinogradi sretno smješteni na južnim, sunčanim obroncima brežuljaka. Trenutno obrađuju 1,5 hektara vinograda, koji su pod nasadima graševine, pinotq bijelog, chardonnaya i pinota crnog. Na brijegu iznad vinograda smjestio se moderno opremljeni vinski podrum s kušaonicom.

Na Vinskoj shpitzi predstavilo se pet vinarija: Lešćanec, Darko Vrbanek, Viktorovski, Frlan i Šoštar.

Vinarija Darka Vrbaneka, dipl. ing. agronomije obiteljsko je gospodarstvo s dugogodišnjom tradicijom u vinogradarstvu i vinarstvu. Prve ozbiljne korake poduzimaju već 1990-tih, kada pokreću samostalnu vinsku proizvodnju i započinju ulagati u nove nasade visokokvalitetnih sorata. Danas obrađuju 4,5 hektara vinograda, a mnogo su uložili i u izgradnju modernog podruma s uređajem za kontroliranu fermentaciju i hladnu stabilizaciju te zaštitu vina inertnim plinom. Tradicija, iskustvo i ljubav prema vinu i dalje će ostati glavne smjernice razvoja ove obiteljske vinarije.

Gospodarstvo Frlan nastalo je iz obiteljske ugostiteljske tradicije i razvija se od 1905. godine. Tada je otvorena gostionica Vivodina. Sadašnji vlasnici već su treća generacija koja uspješno vodi ovo gospodarstvo i kroz sva burna vremena gostionica je još uvijek omiljeno odredište izletnika i planinara te ljubitelja dobre hrane i kapljice. Sve generacije Frlanovih oduvijek su udovoljavale željama svojih gostiju nudeći raznolike specijalitete zdrave, domaće hrane i vrhunsko vino. U gastronomskoj ponudi naglasak je na domaćim i svježim sezonskim namirnicama. Od autohtonih jela preporučuje se nadaleko poznata Frlanova janjetina s ražnja koja se priprema po recepturi staroj stotinjak godina.

Sklad stoljetne tradicije i modernih tehnologija u proizvodnji vina rezultat su visokokvalitetnih vina obitelji Šoštar, članova krovne udruge vinara Vino Croatica, Udruge vinara, vinogradara i voćara Ozalj i Hrvatskog sommelier kluba. Ljubav prema uzgoju loze i konjima u ovoj se obitelji prenosi s generacije na generaciju o čemu svjedoče i njihova uistinu izvrsna vina koja se rijetko gdje izvan podruma mogu nabaviti i predstavljaju pravo skriveno vinsko blago vivodinskog kraja.

Prezentacija vivodinskih vina, održana prije samog promenadnog kušanja, okupila je vinske novinare i profesionalce. Kušali su se redom: Lešćanec Kerner, Frlan Sauvignon blanc, Šoštar Traminac, Vrbanek Rose te Viktorovski Crni pinot. Na predstavljanju se spontano pokrenula tema brendiranja Vivodine kao vinske regije, s obzirom da su se svi prisutni složili kako su izložena vina izvrsne kvalitete, odličnog omjera cijene i kvalitete te da regija ima fantastičnu perspektivu kao eno-gastro destinacija. Ponuda Art&Wine, slikanja uz vino, već je tražena i popularna priča koju uspješno promovira obitelj Lešćanec, a odnedavno je i Vivodina dobila svoj Wine&Walk. Sljedeći korak je, nadamo se, udruženo predstavljanje vinara, kreiranje zajedničke vinske etikete i stvaranje prepoznatljivog vinskog identiteta. Go, Vivodina, go!

Manifestacija Vinska shpitza: Vivodina održana je uz potporu Turističke zajednice područja Kupa na čelu s direktorom Tonijem Šarićem. Za glazbeni okvir ovog veselog događanja pobrinuo se gitarski jazz virtuoz Darko Gulić Gula.

Tekst i foto: Irena Lučić. diWine portal


Tagged: , , , , , , , ,