Vlatko Stefanovski: Novi album Mother Tongue

Nakon više od 40 godina impresivne karijere, Vlatko Stefanovski, ponajbolji gitarist ovih prostora, objavio je album ‘Mother Tongue’. Par dana motivacije i inspiracije bilo je potrebno Vlatku Stefanovskom da snimi devet instrumentalnih dragulja koji se nalaze na albumu čiju naslovnicu krasi slika Vlatkove majke Nade u ulozi Maše iz Tolstojeve drame ‘Živi leš’.Upravo ova slika koja datira iz kasnih četrdesetih godina albumu daje posebnu emocionalnu vrijednost te upućuje na inspirativno umjetničko okruženje u kojem je Vlatko sazrijevao. Danas jedan od najpoznatijih Makedonaca kao devetnaestogodišnjak osnovao je kultni Leb i sol nakon čega se posvetio aktivnom očuvanju tradicionalne makedonske pjesmarice (kao i ostalih zemalja balkanskog poluotoka) te suradnji sa svojim vjernim gitarističkim partnerom Miroslavom Tadićem.

Odlika pravog umjetnika nije napraviti što vjerniju repliku postojećeg djela, već svoju osobnost i virtuoznost upisati u izvedbu, i zato će ovaj album pronaći put do svakog iskrenog ljubitelja Vlatkova stvaralaštva. Njegovi instrumentali nisu hladni i daleki, on svakim tonom koji je odabrao zadržati u njegovoj viziji kultnih instrumentala kao što su ‘Bistra voda’ i ‘Uspavanka za Radmilu M.’ ili svima poznatih tradicionala ‘Jano mori’, ‘Dimitrijo, sine Mitre’ i ‘Ogreala mesečina’, prenosi toplinu i emociju koja je bila utkana u te skladbe – izvedba je savršena iako je sve snimljeno iz prvog puta u Vlatkovom studiju ‘Esoteria’, a to su odlike virtuoza. ‘Zošto si me majko rodila’ posvećena je Stevi i Esmi Teodosievski koji su kao i Vlatko zadužili makedonsku kulturu. Potvrda toga stigla je u pravo vrijeme, jer je najviša državna nagrada Makedonije za životno djelo u kulturi i umjetnosti 11. oktobar otišla u njegove ruke.

Slika majke, samo ime albuma, tradicionalne makedonske skladbe, suradnja s Radom Šerbedžijom u vokalno-instrumentalnoj bonus pjesmi ‘More sokol pie’ znače samo jedno – tri godine nakon posljednjeg albuma ‘Seir’ pred vama je majstorski uradak ponikao u kreativnom svijetu Vlatka Stefanovskog.

C. R.


Tagged: , , , , , , ,