White Blend: Ocjenjivanje bijelih vina

White Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina bijelih sorata, organizirali su u zagrebačkom hotelu Esplanad, Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino. Uzorci su stigli iz svih dijelova Hrvatske, od Erduta na istoku do Pelješca na jugu.Venja 2006 i 2010 Ivana Enjingija iz Kutjeva, Cuvée Blanc Limited Edition 1 od malvazije, chardonnaya, sauvignona i viogniera različitih berbi Morena Degrassija iz Savudrije, Jubilea, mješavina zelenog silvanca iz 2011, chardonnaya iz 2014 i graševine iz 2016 Jasne Antunović iz Erduta, Dragonada 2017 od chardonnaya i bijelog pinota koju je Nikica Katić iz moslavačke Kleti Romić posvetio djedu Dragi i baki Nadi te Draga Riserva 2019, mješavina kujundžuše, pošipa, žilavke, chardonnaya i sauvignona s položaja Vučja Draga vinarije Grabovac iz Donjeg Prološca zlatni su bijeli blendovi s ocjenjivanja White Blend.

Nakon lanjskih uspješnih odabira najboljih hrvatskih mirnih i pjenušavih roséa Drink Pink, mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend, pjenušavih vina The Flute Stars te vina u bag-in-box pakiranju u travnju ove godine, na White Blend su pristigli uzorci iz svih krajeva Hrvatske, od Podunavlja do krajnjeg juga, i priznanja su osvojila vina iz sve četiri naše vinogradarske regije.

‘Veseli sortna i stilska raznolikost hrvatskih mješavina bijelih sorata, a još više njihova ujednačena kvaliteta. Odraz su terroira, klime, tla i ideje vinara, a ljeto je prilika ljubiteljima vina da ih upoznaju’, rekli su organizatori ocjenjivanja.

Srebrni hrvatski bijeli blendovi su Nagual bijeli 2013, Davora Zdjelarevića od chardonnaya i sauvignona iz Erduta, Cuvée Roberta Kopjara iz okolice Novog Marofa (graševina, manzoni i sauvignon), Clemente Blanc 2019 (chardonnay i bijeli pinot) Ivana Damjanića iz Fuškulina pokraj Poreča, Bijelo 9 2018 kutjevačke vinarije Galić (graševina, chardonnay, sauvignon) i Magdalena 2019 (malvazija i chardonnay) pazinske vinarije Anđelini.

Brončane hrvatske mješavine bijelih sorata su Belica Plovanić 2019 Deana Rubeše iz Kastva, mješavina sorata među kojima su lokalne mejsko, divjaka, jarbola i poznatije malvazija te glera, Mladinin Erdoro Blend One 2021 od rizlinga, traminca, bijelog i sivog pinota s Plešivice, Dišpet 2021 od pošipa, rukatca i malvasije dubrovačke pelješke vinarije Marlais, M&S 2018, muškat, sauvignon i chardonnay vinarije Siber iz Erduta i dva vina vinarije Kutjevo: polusuhi Maximo Bianco 2020 od graševine i traminca te suhi Maximo Oro od graševine i chardonnaya.

Vina su ocjenjivali enolozi Nataša Puhelek Puština. Franjo Francem i Dominik Jagunić, sommelier Žarko Stilin i vinski kritičar Ivo Kozarčanin. Uspjehu ocjenjivanja White Blend puno su pridonijeli vrijedni domaćini iz Esplanade, koji su pripremili vina i ručkom okrijepili ocjenjivače nakon višesatnog rada.

I. C. / Foto: Ivino


Tagged: , , , , , , , , , , , ,