Red Blend: Degrassi i Petrač imaju zlatna crvena vina

Red Blend, prvo ocjenjivanje hrvatskih mješavina crvenih sorata, organizirali su u zagrebačkom hotelu Esplanade, Ana Rogač i Ivo Kozarčanin, osnivači projekta iVino.Stiglo je 57 uzoraka iz svih dijelova Hrvatske, od Iloka na istoku do Konavala na jugu, a čak su tri zlata otišla na krajnji zapad, u vinariju Degrassi iz Savudrije (Istra).

Nakon ocjenjivanja i uspješnog odabira najboljih hrvatskih mirnih i pjenušavih roséa pod nazivom Drink Pink u lipnju, krajem rujna održano je pozivno ocjenjivanje mješavina crvenih/crnih sorata Red Blend. Vina su ocjenjivali enolozi Franjo Francem i Slaven Jeličić, sommelieri Darko Lugarić (restoran Tač) i Silvio Dedić (hotel Esplanade), direktor Međunarodnog festivala vina i gastronomije Vino.com Ivan Dropuljić te novinar i vinski kritičar Željko Suhadolnik.

Najbolje ocijenjena vina bit će predstavljena publici na Vino.com-u u Esplanadi, 26. studenog kad će i vinari dobiti priznanja. Tamo će i vinarije koje su imale najbolje ocijenjena ružičasta vina dobiti priznanja, kao i proizvođači pjenušaca. Ocjenjivanje hrvatskih prirodnih pjenušavih vina The Flute Stars bit će sredinom studenog. Slična ocjenjivanja i poneka nova u planu su i sljedeće godine.

U hrvatskim crvenim blendovima raznolike su kombinacije autohtonih i internacionalnih sorata, a i stilovi vina variraju od proizvođača do proizvođača. Svako vino ima povijest i odraz je terroira, klime, tla i vinara. Iz hrvatskih vinogradarskih regija dolaze jako kvalitetne crne mješavine sorata što je dokaz da su domaći vinari itekako ovladali suvremenim enološkim postupcima. Red Blend je pružio uvid i bolje osvijetlio hrvatsku vinsku scenu crvenih mješavina sorata.

Tri zlatna vina s ocjenjivanja Red Blend 2021. su iz savudrijske vinarije Degrassi. To su Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2007, Terre Bianche Cuvée Rouge 2012 i Terre Bianche Cuvée Rouge 2009, a četvrti je ‘zlatnik’ iz Zagorja: Karizma 2018. vinarije Petrač s Hršak Brega kraj Krapinskih toplica.

Srebrni crveni blendovi su Goldberg Red 2019 Vina Belje iz Kneževih Vinograda u Baranji, Korlat Supreme 2013 iz okolice Benkovca, Boškinac Cuvée 2016 iz Novalje na Pagu, ponovno Degrassijev Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva 2013 te Kurykta Reserva 2018. Antona Katunara s Krka.

Katunarovo vino Kurykta Supele 2017 predvodi listu brončanih mješavina sorata na kojoj su i Festigia LV 2015 Vina Laguna iz Poreča, Galić Crno 9 berbe 2016 iz Kutjeva, Clemente crni 2016 Ivana Damjanića iz Poreča te K7 berbe 2019 Vlade Krauthakera iz Kutjeva.

Uspjehu ocjenjivanja Red Blend puno su pridonijeli vrijedni domaćini iz Esplanade, koji su vina čuvali i ocjenjivače okrijepili ručkom nakon višesatnog napornog rada.

I. V.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,