Italija u vinu, hrani i glazbi

U zagrebačkom restoranu Muzej održana je vinska kušaonica pod nazivom ‘Italija u vinu, hrani i glazbi’.Organizaciju potpisuju Zajednica Talijana u Zagrebu i udruga Vinoljupci, a događanje se odvijalo uz podršku Talijansko hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Republike Italije.

Ideja kušaonice je istaknuti važnost i desetljećima dugu, uspješnu suradnju Italije i Hrvatske na brojnim gospodarskim i kulturnim poljima, s posebnim naglaskom na talijansku manjinu u Zagrebu. Upravo iz tog razloga, na kušaonici su predstavljena vina elitnih hrvatskih, točnije, istarskih vinara talijanskog porijekla. Kušala su se tako vina Benvenuti, Kozlović, Cattunar, Degrassi i Capo, dok se za dobru hidriranost pobrinula voda Römerquelle.

Vinoljupka Irena Lučić i saborski zastupnik Furio Radin

Osim u izvrsnim istarskim vinskim etiketama, posjetitelji su imali prilike kušati i talijanski Prosecco DOC rose, čiju proizvodnju potpisuje Konzorcij za zaštitu imena Prosecco DOC iz Trevisa, kojim je najavljen sajam Prosecco Days. Održat će se u listopadu u zagrebačkom hotelu Dubrovnik, a očekuje se gostovanje 25 talijanskih vinara, proizvođača Prosecca DOC.

Prisutnima su se u pozdravnom govoru obratili Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci; Daniela Dapas, predsjednica Zajednice Talijana u Zagrebu; Andrea Perkov, direktorica Talijansko hrvatske gospodarske komore; talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco i saborski zastupnik Furio Radin.

Andrea Perkov pozvala je ljubitelje vina da posjete sajam Prosecco Days, gdje će dva dana moći uživati u vrhunskim talijanskim pjenušcima. Iako je primarno riječ o poslovnom sajmu, otvoren je i za javnost te dostupan svim ljubiteljima mjehurića.

Veleposlanik Sacco istaknuo je značaj i dugogodišnju stabilnost talijansko-hrvatske suradnje na područjima politike, gospodarstva i kulture. Naglasio je kako je talijanska manjina najveća autohtona manjina u Hrvatskoj te je kao takva vrlo značajna u društvenom i gospodarskom smislu.

Furio Radin također se osvrnuo na važnu ulogu talijanske manjine u Hrvatskoj, uzevši za primjer upravo istarske vinare, čija su poslovna dostignuća značajna za hrvatsko gospodarstvo, ali i iznimno važna u smislu povezanosti dvaju zemalja.

Osim u izvrsnim vinima, posjetitelji kušaonice imali su priliku uživati u biranim malim zalogajima kao i u izvrsnoj živoj glazbi za koju se pobrinuo akustični duo Swing That Blues. Kao šećer na kraju, svi prisutni prošli su mini vinsku radionicu, na kojoj su naučili osnove proizvodnje, kategorizaciju i načine posluživanja vina te mali vinski bonton. Radionicu je održala Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci, koja neprekidno od 2014. godine promovira vino i vinsku kulturu.

V. L. / Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , , ,