Što žene žele: Izbor WOW vina godine

Ovoga ljeta ženska udruga WOW (Women on Wine – Žene i vino) trebala je proslaviti desetu obljetnicu rada. S obzirom na pandemiju, potrese i druge poteškoće, proslava je odgođena za kraj godine, ali je ipak održan optimistični, veseli Pink Day, vinski festival ‘totalno drukčiji od drugih’, posvećen rosé vinu i ekstra djevičanskom maslinovom ulju.WOW akcija ‘Što žene žele’, pak, namijenjena je ponajprije podršci hrvatskim vinarima i njihovim vinima, a WOW-ice je uspješno održavaju na životu već devet godina. Izbor za WOW vina godine zamišljen je kao svojevrstan ‘ženski’ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini. Pobjednička vina biraju se u nekoliko razina i to u PET kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji ‘Što žene žele’, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju vrijednu skulpturu koju je dizajnirala Grupa, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa, odlazi u režiji WOW-ica na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju.

S WOW-om su do sada putovali pobjednici Gianfranco Kozlović u Bordeaux; Saša Senjković u Champagnu; Moreno Coronica u Barcelonu i Penedès; Luka Krajančić u Burgundiju; Frano Milina Bire u Austriju, Meneghetti u Toscanu, a Fakin u mađarski Villány. U prvom krugu ovog izbora elektroničkom poštom mogu glasati sve članice udruge i simpatizerke, a prema autorskoj listi sommeliera. Do sada su tvorci listi, tzv. selektori, bili sommelieri Karin Rupena Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Filip Savić, Jelena Šimić Valentić i Željko Bročilović Carlos, dok je ove godine tu čast imao istarski sommelier Emil Perdec. Nakon glasanja WOW-ica (prema Perdecovoj listi) iskristalizirali su se finalisti, njih 12: dva roséa, dva pjenušca, dva slatka vina, tri bijela i tri crna vina. U posljednjoj fazi o pobjednicima u svakoj kategoriji uvijek odlučuje stručni ženski žiri na slijepom kušanju, a ono se ove godine umjesto, tradicionalno, u zagrebačkom Bornsteinu, održalo u wine baru Pupitres, sommelierke Jelene Šimić Valentić.U finalnom žiriju bile su vinske stručnjakinje i poznavateljice: enologinja i vinska konzultantica Ivana Nemet; vinska specijalistica Ines Zemlić iz Roto dinamica, s WSET3 diplomom i voditeljica restorana Matrix, Manuela Maras, WSET1. U finale su išli, od pjenušaca Blanc de Blancs, 2016., Jagunić i Urban White extra brut, Štampar. Od bijelih: Pinot grigio 2017, Coletti, vinarije Kolarić; Chardonnay sur lie, 2017, Jasne Antunović Turk i Pušipel X, 2016, vinarije Cmrečnjak. Od ružičastih tu su Rosé Geržinić i Rosé Krauthaker, a od crnih vina Vučjak 2018, Šember; Cuvée 2015, vinarije Jakob i Cuvée Supreme 2013, Korlat. Od slatkih, u finale su ušli Vin de rosa 2017 vinarije Teraboto i Prošek 2015, Stina. Nakon detaljnog kušanja naslijepo, članice žirija donijele su odluku o pobjedniku u svakoj kategoriji, ako i o ukupnom pobjedniku i dobitniku WOW Grand Prixa. Konačne rezultate žiriranja objavit će krajem godine na tradicionalnom WOW Božićnom okupljanju, koje će s obzirom na okruglu obljetnicu biti osobito svečano.

WOW-ice najavljuju da ako situacija (epidemiološka i financijska) budu dozvoljavale, na proljeće iduće godine ponovno kreću na put s ukupnim pobjednikom.

S. M.


Tagged: , , , , , , , , ,