WOW: 8. rođendan Žena i vina

Udruga WOW / Žene i vino, popularne WOW-ice, udruga je koja je itekako aktivno angažirana na području kulture stola a članice intenzivno promoviraju sva vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i osobito žensku snagu u vinu.Već osam godina zaredom udruga WOW uspješno organizira sada već afirmiranu i svake godine itekako očekivanu akciju ocjenjivanja vina godine pod nazivom ‘Što žene žele’. Izbor je zamišljen u tri razine selekcije. Prva razina izbora je da svake godine drugi sommelier, svojevrsni vinski ‘kustos’, selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, cr(ve)na, ‘desertna’ (vina s ostatkom šećera) i pjenušci. Do sada su selekcijske liste kao vinski selektori stvarali sommelieri Karin Rupene Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos, a ove godine je ta dužnost pripala Filipu Saviću. Sommelierima / stručnjacima koji rade listu nikada se ne miješa u posao i apsolutno se poštuje njihov prvi i početni izbor od kojeg dalje kreće izborna priča.

Loredana i Peter Poletti nagrađeni su za svoju Rosellu

U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 400, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12). U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa Grupa, a svekupni pobjednik putuje u režiji WOW-ica u jednu vinsku regiju svijeta. Tako je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji, a predstavnica Meneghettija u Toscani. Posljednji pobjednik Alen Bibić zbog obveza nije otputovao na svoje nagradno putovanje.

Na dodjeli u zagrebačkom restoranu Balon objavljene su nagrade za 2018. godinu, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: sommelierka Karin Rupena Perdec (predsjednica žirija), Ines Matić (sommelierka) i Doris Srpek (suvlasnica vinoteke i wine bara Bornstein). One su izabrale pobjednike u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika. U finale su ušli:
– Pjenušci – Blanc de Noir, vinarije Peršurić i Pavel, vinarije Šember a pobijedio je – Blanc de Noir, vinarije Peršurić – Bijela vina: Meneghetti White 2017, vinarije Meneghetti; Grimalda bijela 2015, vinarije Matošević i Škrlet 2017 vinarije Voštinić- Klasnić. A pobijedio je Meneghetti White 2015
– Ružičasta vina: Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti i Rose Galić 2017, vinarije Galić. A pobijedila je Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti
– Cr(ve)na vina: Fuga 2015, vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015, vinarije Kozlović i Il Primo 2015, vinarije Fakin. A pobijedio je Il Primo, vinarije Fakin.
– Desertna vina: Muškat Momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker. A pobijedila je Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker.

Ukupni pobjednici: Marko Fakin i supruga Beti

Ovogodišnji ukupni pobjednik je Il Primo, vinarije Fakin, koji će u društvu predsjednice udruge putovati u Baranju i mađarski Villany. Dodjela je, uz 8. rođendansko slavlje udruge koja je osnovana u ljeto 2011., održana tradicionalno u restoranu Balon na zagrebačkom Prisavlju, voditeljica je bila Ljiljana Vinković a okupljene WOW-ice, mediji i vinari dobitnici slavili su u odličnom raspoloženju uz delicije iz Balona.

P. R. / Foto: Rene Karaman


Tagged: , , , , , , , , ,