YU Aerobic: Kultna glazba Alfija Kabilja za gimnasticiranje

‘Može li disco glazba uništiti sluh?’, pitao se krajem 1970-tih godina novinar Politike ekspres, svjestan da i u Jugoslaviju dolazi novi zvuk kojega su najprije prigrlile diskoteke, a potom i sve veći broj plesača.Među glazbenicima se brzo stvorila podjela: jedni su ga smatrali previše komercijalnim, drugi su pak i u tom žanru vidjeli priliku za eksperiment. Jedan od najhrabrijih među njima bio je tada već slavni i etablirani kompozitor Alfi Kabiljo, koji je među kolegama bio poznat i po svojoj ljubavi prema primijenjenoj glazbi. Onoj za mjuzikle, filmove, televiziju, radio, reklame, ali i za sport, pa je tako došlo i do suradnje s koreografkinjom Vesnom Mimicom koju je 1983. godine upravo Kabiljo podržao u nastojanjima da najnoviji plesni pokret zvan aerobik dovede u domaći javni prostor.

Nastao je ‘YU Aerobic’, serijal kaseta u katalogu Jugotona, koji je rađen prema svim pravilima drugih svjetskih izdanja: plesna glazba u podlozi i dodani glas instruktorice koja objašnjava i upućuje na pojedine vježbe. U Jugoslaviji je, kao uostalom i u svijetu, nastala prava pomama za vrpcama za vježbanje: izdale su ih i druge zvijezde poput Milene Dravić u Beogradu, Gordane Magaš u Sarajevu, a slovenska revija Zdravlje u svakom je izdanju čitateljstvu poklanjala novu vrpcu. Vesnu Mimicu mediji su prozvali ‘naša Jane Fonda’, njezina borba pionirski je primjer feminističkog, aktivističkog, ali i umjetničkog pristupa sportu i gimnastici. No, njezina je verzija aerobika u svom izdanju imala nešto i u svjetskim razmjerima drugačije – za aerobik originalno skladanu glazbu.

Autor te glazbe je Alfi Kabiljo koji, uz suradnju uglednih glazbenika poput Ozrena Depola, Vedrana Božića, Mladena Barakovića, Marijana Domića i drugih, na sesijama u studiju Janka Mlinarića Trulog također vokalizira i svira sintesajzer. Bend se priklonio kombinaciji disco glazbe i vrsnog jazza, idealnoj za vježbu i ples, stvorivši unikatan primjer primijenjene glazbe. Izvorne vrpce ovih tema smatrale su se izgubljenima, no uz pomoć samog maestra, urednici riječko-zagrebačke izdavačke kuće Fox & His Friends Records, Leri Ahel i Željko Luketić, pronašli su ih i restaurirali. Na novom izdanju ‘YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981-1984’, naći će se nikad publicirani izvorni snimci, instrumentali i dub verzije s legendarnih aerobik jam sessiona. Izdavači ovime žele skrenuti pažnju na virtuoznost kojom je Alfi Kabiljo, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo The Camille Award, pristupao i specifičnim zadacima primijenjene glazbe za sport, tjelovježbu i ritmički ples.

‘YU Aerobic – Original Workout Music from Yugoslavia 1981-1984’ za vinilnu je premijeru pripremio danski tonski majstor Antony Ryan. Poseban mastering metodom direktnog metalnog urezivanja vinila potpisao je studio Pauler Acoustics u vlasništvu njemačkog producenta Güntera Paulera. Autor je dizajna omota, koji uključuje i motive socijalističkih gimnastičkih grafika, Dejan Kršić.

F. H.Tagged: , , , , , , , ,