Žabac skočio do Mamutice

Prvi hrvatski food outlet lanac Žabac otvorio je petu trgovinu u novozagrebačkom naselju Travno u poznatoj zgradi Mamutici.Na 400 m2 ovaj food outlet prodavat će više od 1000 artikala mješovite robe različitih proizvođača, a to su štok proizvodi (višak različitih prehrambenih proizvoda ili druge vrste robe) , lom proizvodi (koji su oštećeni u proizvodnji ili kojima je oštećena ambalaža) i rok roba (proizvodi kojima uskoro ističe rok trajanja).

Maja i Mario Žamboki počeli su taj startup projekt 2016. godine, a danas zapošljavaju 50 osoba. Otvaranjem petog dućana ostvaruje se misija koja ima za cilj da se što manje hrane uništava. U sklopu ove Žabac trgovine zaposlit će se osoba s posebnim potrebama u suradnji s Centrom za inkluzivne radne aktivnosti. S ciljem očuvanja okoliša i ova trgovina imat će: deterdžentomat, aparat za deterdžente u rinfuzi po koje kupci dolaze s vlastitom ambalažom i natoče neki od proizvoda.

Ova ideja prepoznata je i od strane globalnog Instituta za istraživanje tržišta Euromonitor koji prati i analizira različite vrste društvenih i gospodarskih kretanja, pa tako i inovacije na području trgovine. Food outlet Žabac osvojio je 2017. godine drugo mjesto na svijetu u kategoriji New concepts in retailing – Grocery.

T. R.


Tagged: , , , , , , , , , ,