Zabranjeno Krležino predavanje o hrvatskoj književnosti

Predstava ‘Miroslav Krleža govori o hrvatskoj književnosti’ na redovnom je repertoaru Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) u Zagrebu.Scensko uprizorenje zabranjenog predavanja Miroslava Krleže u izvedbi Ozrena Grabarića jedno je od najvažnijih Krležinih predavanja, održano upravo u Hrvatskom glazbenom zavodu 1930. godine pred više od 800 slušatelja, kako izvještava tadašnji Jutarnji list.

Drugo predavanje, ono o hrvatskoj književnosti, trebalo je biti održano 1933., ali zabranila ga je tadašnja policija. Prvo je predavanje bilo osnovom za slavnu Krležinu knjigu ‘Moj obračun s njima’, a o drugome znamo samo s najavnih plakata da je trebalo biti o hrvatskoj književnosti.

Polazeći od Krležinih tekstova, prije svega sinopsisa samoga predavanja i njegove marginalije o novijoj hrvatskoj književnosti, u Hrvatskom glazbenom zavodu oživljena je Krležina riječ s, koliko je to moguće, asocijacijskim poveznicama na suvremene prilike. Sam tekst priredio je krležolog Vlaho Bogišić, Miroslava Krležu interpretira jedan od prvaka suvremenoga hrvatskoga glumišta Ozren Grabarić, uz pratnju na klaviru Mateja Meštrovića, a režiju potpisuje Aida Bukvić.

Nakon nedavne premijere na Festivalu svjetske književnosti, prepune dvorane Hrvatskog glazbenog zavoda i ovacija, slijede izvedbe 22.10., 23.10., 29.10., 30.10., 16. 11., 30.11.

F. R.


HNK balet: Gospoda Glembajevi


Ilustracije Balada Petrice Kerempuha


Dan sjećanja na Miroslava Krležu

Tagged: , , , , , , , , , , ,