Zadar: Međunarodni dan Mediterana

Jeste li znali da 28. studenoga obilježavamo Međunarodni dan Mediterana?

Dan je to kada bismo trebali itekako dobro promisliti o ovom našem komadiću Zemlje, osvrnuti se oko sebe i napraviti nešto da sačuvamo taj prelijepi Mediteran koji je po mnogima jedno od najidealnijih mjesta za život. Povodom ovog dana u Zadru nas očekuje niz događanja, pa tako svi koji se nađu u Donatovu gradu mogu uživati u filmovima, predstavi, promociji knjige i izložbi fotografija.

Ugroženost Mediterana ogleda se prije svega u ekološkim, ali i gospodarskim te demografskim kategorijama. Jednako tako kao što je Mediteran pun bioraznolikosti i georaznolikosti te predstavlja mjesto nastanka mnoštva jedinstvenih staništa i vrsta, toliko je i krhka ravnoteža koja te različitosti drži na okupu. O tome svjedoče brojne posljedice klimatskih promjena ili zagađenja uzrokovanih prvenstveno ljudskim djelovanjem. Isti se komentar iz područja ekologije može prenijeti i na gospodarske, odnosno demografske teme, s obzirom na krizu s kojom se zemlje Mediterana suočavaju već niz godina – od gospodarskih problema i izazova (ne)održivog razvoja, do društvenih previranja i migrantskih ‘valova’…

S obzirom na to da Međunarodni dan Mediterana ima za cilj stvoriti jedinstveni zamah kako bi se pružila vidljivost pozitivnih priča o suradnji u regiji, to je također podsjetnik da svi dijelimo mediteranski identitet, pri čemu je kulturna dimenzija važna komponenta onoga tko smo i odakle dolazimo.

Istovremeno, obilježavanje Međunarodnog dana Mediterana pruža priliku za pokretanje projekata i inicijativa, kao i za održavanje događaja, okruglih stolova, izložbi i festivala diljem regije kako bi se ojačale veze između dviju obala, promičući međukulturnu razmjenu i prihvaćajući različitosti te gradeći zajednički identitet, zajedničko naslijeđe i ljubav prema Mediteranu. To je podsjetnik kako naše sličnosti uvelike pobjeđuju naše razlike i da svi dijelimo mediteranski identitet.

Međunarodni dan Mediterana obilježava se u 42 države, a u Hrvatskoj će biti obilježen u Zadru, 27. i 28. studenoga. Programom obilježavanja Međunarodnog dana Mediterana, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva će, u suradnji sa Zakladom Anna Lindh te članovima Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu, koje je koordinator, naglasiti ovaj datum kao priliku za promicanje međukulturalne razmjene, razvijanje suradnje, prihvaćanje različitosti i jačanje mediteranskog identiteta.

Prvo u nizu događanja je promocija knjige ‘Humor i Mediteran’, koja će biti održana 27. studenoga (11 sati) u IMPACT centru. Istoga dana u 17 sati, u Galeriji ZadArt bit će otvorena izložba fotografija Stipe Suraća ‘Ola Olea’. U Polivalentnoj dvorani Providurove palače održat će se projekcija višestruko nagrađivanog dokumentarnog filma ‘Gori more (Fucoammare)’ u 19 sati. U isto vrijeme na istom mjestu, ali dan kasnije, moći će se pogledati igrani film ‘Luzzu’.

Također, na sam Međunarodni dan Mediterana, 28. studenoga, u IMPACT centru, bit će održan Okrugli stol pod nazivom ‘Djelujmo ZA Mediteran!’, na kojem će sudjelovati veleposlanici MED9 zemalja u Hrvatskoj te međunarodni i domaći stručnjaci iz različitih područja izazova s kojima se Mediteran susreće kao, naprimjer, održivi razvoj lokalnih zajednica, migracije, starenje stanovništva i demografija, klimatske promjene, održivi turizam, energija i slično.

Završni događaj ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana Mediterana je plesna predstava ‘More ko žena miče pločice svojih dragulja’ koju će 28. studenoga (19 sati) u Crkvi sv. Donata izvesti Zadarski plesni ansambl. Riječ je o multimedijalnoj predstavi koja sadrži interdisciplinarne elemente koje ujedinjuje i čini homogenim konkretan, a istovremeno apstraktni motiv mora. Kao inspiracija za ovu cjelovečernju predstavu poslužila je pejzažna pjesma Miroslava Krleže ‘Bonaca u predvečerje’, čija će atmosfera na izvedbi biti dočarana svjetlom, slikom, pokretom i zvukom.

R. D. / Foto: Promo


Tagged: , , , ,