Mediteranski (p)ogledi: Hrvatske spisateljice u Španjolskoj

U sklopu jesenjeg kulturnog programa španjolskog veleposlanstva, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 4. studenog (17 sati) održat će se tribina pod nazivom ‘Mediteranski (p)ogledi: Dojmovi hrvatskih spisateljica nakon kulturne rezidencije u Španjolskoj’.Četiri hrvatske spisateljice mlađe generacije – Ivana Bodrožić, Olja Savičević Ivančević, Tea Tulić i Marija Andrijašević – razgovarat će o svom višetjednom boravku i iskustvima s književne rezidencije u mediteranskoj kući kulture Casa del Mediterráneo u Alicanteu, a razgovor će na hrvatskom jeziku moderirati španjolski književnik i prevoditelj – Miguel Roán.

Casa Mediterráneo je javni kulturni konzorcij kojim upravljaju španjolsko Ministarstvo vanjskih poslova, Europske unije i suradnje (MAUEC) u suradnji sa Španjolskom agencijom za međunarodnu razvojnu suradnju (AECID) te pokrajinskim vladajućim tijelima Valencije, Alicantea i Benidorma. U rujnu 2018. godine u Alicanteu su započeli s prvom Rezidencijom umjetnika s Mediterana, inicijativom za promicanje kulturne razmjene i uspostavljanja profesionalnih veza između umjetnika sa svih mediteranskih obala.

Alicante je grad koji je zbog svog položaja, raznovrsne povijesti, gospodarstva, kulture i otvorenog društva kulturna poveznica s mnogim mediteranskim zemljama. Rezidencije svaki mjesec nude boravak u gradu za dva autora/ice. Svi pozvani imaju priliku posjetiti mjesta koja odražavaju karakter Alicantea kao i druge zanimljive lokalitete u Španjolskoj. Istodobno se organiziraju susreti sa španjolskim i lokalnim piscima za iniciranje kontakata i promicanja kulturne razmjene, u nadi da će s vremenom uspostavljenu vezu krasiti i pridjev trajna.

Taj je poziv uručen i hrvatskim perjanicama, od reda damama. U prosincu 2019. spisateljice Ivana Bodrožić i Olja Savičević Ivančević, otišle su na ‘književni maturalac za odrasle’ u sunčani Alicante i kulturom ovjenčanu pokrajinu Valenciju. Spisateljice Tea Tulić i Marija Andrijašević boravile su na rezidenciji u siječnju 2020.

Upoznati sa stvaralaštvom sve četiri iznimne autorice, kažu domaćini, usuđuju se reći da je odabir iz Case Mediterránee pao na spisateljice i pjesnikinje jasnog pisma i snažnog karaktera, koje su se iskazale u pomicanju književnih granica. Njihovo pismo utjecalo je i utječe na stvarnost koju živimo, na obje obale Mediterana.

Gošće spisateljice na zagrebačkoj tribini ugostit će Miguel Roán (1981.), španjolski pisac, prevoditelj i konzultant specijaliziran za područje Balkana. Kao gostujući profesor drži predavanja na raznim sveučilištima i obrazovnim centrima te objavljuje članke u različitim akademskim časopisima i portalima kao što su El País, El Diario, Revista Mercurio, Letras Libres, Claves de Razón Práctica ili Esglobal te redovito sudjeluje na forumima i razgovorima o jugoistočnoj Europi. Autor je četiri knjige koje se detaljno bave sociologijom Balkana. Na španjolski je preveo knjige nagrađivanih autora kao što su Ivo Andrić, Faruk Šehić i dr., te surađuje sa španjolskim izdavačkim kućama kao savjetnik za književnost jugoistočne Europe i Balkana. Nedavno je i sam bio gost autor, predstavljajući svoj prijevodni rad ‘Razgovora sa Gojom’ koji je napisao nobelovac Ivo Andrić.

V. M. / Foto: Veleposlanstvo Španjolske


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,