Španjolska u vašoj čaši

U Ballroomu zagrebačkog hotela Sheraton održana je degustacija španjolskih vina pod nazivom ‘Španjolska u vašoj čaši’. Treća svjetska zemlja po proizvodnji vina (nakon Italije i Francuske) oslanja se, što je vrlo pohvalno, gotovo u potpunosti na vlastite, autohtone sorte.Ovu tradicionalnu manifestaciju koja okuplja profesionalne vinoljupce organizira Veleposlanstvo Španjolske u Zagrebu odnosno njihov Ured za gospodarstvo i trgovinu. Otvorio ju je veleposlanik Alonso Dezcallar, a vodila Almudana Martin Ruedo, voditeljica vinskog sektora ICEX (izvoz i marketing).
a ovom prilikom predstavljeno je 18 vina iz 11 vinarija.

Degustacija je započela pjenušcem tj. cavom Raventós Codorniú od autohtonih sorti pansa blanca, macabeu i parellada, a nastavljena s bijelim vinima Martín Codax Albarino 2018 (od autohotone sorte albarino) i Mocén Verdejo Selección 2018 (od također autohtonog verdeja koji podsjeća na sauvignon blanc).

Vinska priča nastavljena je s crnim vinima, po kojima je Španjolska puno poznatija. Particular Tinto Joven Garnacha 2018 od sorte garnache ima moćnih 14,5% alkohola kao i većina drugih vina, ali ih odlikuje nevjerojatna pitkost.

Luz Millar Tempranillo Roble 2018 ima tek nešto manje alkohola (14%), a radi se od tamošnje najpopularnije sorte tempranillo usporedive s našim plavcem malim. Slijed tempranilla nastavljen je s malo ozbiljnijim Puente de Rus Tempranillo Crianza 2015. Da se tempranillo dobro kombinira s drugim sortama (15% graciano, 15% maturana) dokaz je Inspiración Valdemar Selección 2015 iz najpoznatijeg vinskog kraja Rioje.

Upoznali smo i vino Losada 2014 od sorte mencía te Alquez de Sommos Garnacha Vinas Viejas 2016 (sorta garnacha), a tempranillu smo se vratili s vinom Milénico 2015 kojeg se proizvodi samo 30.000 boca. Tempranillo (95%) se oprezno, ali vrlo uspješno, uvjerili smo se, sjedinjuje sa sortama graciano (4%) i mazuelo (1%) u vinu Beronia Reserva 2014 iz Rioje.

Crnjake se malo presjeklo s cavom Anna Codorníu Blanc de Blancs (70% chardonnay, 15% parellada, 15% xarel-lo/macabeu), a povratak tempranillu označilo je vino La Planta.

Pravo iznenađenje stiglo je u boci vina Cristina Medium (87% palomino, 13% pedro jiménez) s moćnih 17,5% alkohola, odležano sedam godina u drvenim bačvama.

Parajes de Callejo 2016 (95% tinto fino, 5% albillo mayor), koji je godinu dana proveo u bačvama, nešto je pitkiji s 14,5% alkohola. Najbolje se pije uz intenzivni ovčji manchego sir, Iberico šunku ili chorizo kobasicu.

Opet nam se pojavio verdejo u vidu vina José Pariente Verdejo 2018, kojeg se preporučuje piti uz hladnu salmorejo juhu, inačicu gazpacha.

Pretposljednje vino Altos de Corral Crianza 2015 (tempranillo) ‘odslužilo’ je svoje u bačvama, a na stol obično dolazi uz filete bakalara u pil pil umaku. Kraj smo dočekali uz Descarte 2014 (100% tinta de toro) koje se najčešće poslužuje uz pečenu svinjetinu s calcotom i romesco umakom.

Nakon degustacije uslijedila je gastro večer u hotelskom restoranu Tomislav s ovim izborom jela i vina:
– Pata negro, Choriso, Manchengo queso (pršut, kobasica, sir)
(Parajes de Callejo 2016)
– Salmorejo (hladna juha)
(Jose Pariente Verdejo 2018)
– Bacaloo al pil pil (bakalar s pil pil umakom)
(Altos de Corral Crianza 2015)
– Calcota con Cerdo Asada con Salsa Romesco (svinjska pečenka s porilukom i romesco umakom)
(Descarte 2014)
– Crema Catalana (rožata)
(Cristina Medium)

Mustafa Topčagić


Tagged: , , , , , , , , ,