Zagrebačka filharmonija ugostila poljske umjetnike

Orkestar Zagrebačke filharmonije ugostio je u dvorani Lisinski cijenjenog poljskog dirigenta Antonija Wita, dok je klavirski nastup održao istaknuti poljski umjetnik, pijanist Marcin Koziak.Antoni Wit i Marcin Koziak u gostima Zagrebačke filharmonijeU duhu dobre suradnje s Veleposlanstvom Republike Poljske, koncertom se obilježio poljski Dan nezavisnosti, a nazočili su mu predsjednik Ivo Josipović i poljski veleposlanik Maciej Szymański.

Antoni Wit jedan je od najpoznatijih poljskih dirigenata i prvak poljske glazbe. Impozantnu dirigentsku karijeru započeo je pobjedom na najvećem dirigentskom natjecanju Herbert von Karajan. Dirigirao je svim vodećim orkestrima u Poljskoj i izvan nje, ali ostao je privržen Varšavskoj filharmoniji čiji je generalni i umjetnički ravnatelj bio punih dvanaest godina. Tijekom karijere bio je šest puta nominiran za nagradu Grammy, koji je i osvojio ove godine.

Mladi poljski pijanist Marcin Koziak niže uspjehe, pohvale i angažmane pred međunarodnom glazbenom javnošću gdje god se pojavi. Pobjednik je brojnih međunarodnih natjecanja mladih pijanista Chopin, a na održanom koncertu pokazao je svoje umijeće upravo izvedbom 1. koncerta za klavir i orkestar Frédérica Chopina .

Na programu koncerta izvedena su djela poljskih skladatelja: Orawa za gudače Wojciecha Kilara te Koncert za orkestar Witolda Lutosławskog. Izvedbom ovog djela obilježila se i stogodišnjica rođenja Witolda Lutosławskog (1913-1994) jednog od najvećih europskih skladatelja 20. stoljeća.

Hauska

Foto: Tomislav Čuveljak/ZGF

Pročitajte još: Poljski glazbenici u Crvenom ciklusu Zagrebačke filharmonije

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,