Zagrebačke ljetne večeri: Mlade hrvatske zvijezde

U Atriju galerije Klovićevi dvori, u sklupu manifestacije Zagrebačke ljetne večeri, u ponedjeljak 7. srpnja u 21 sat nastupit  će ‘Mlade hrvatske zvijezde’ – Aljoša Jurinić (glasovir) i Hrvatski gudački kvartet, koji čine Marco Graziani (violina), Alina Gubajdulina (violina), Aleksandar Jakopanec (viola) i Smiljan Mrčela (violončelo).
Hrvatski_gudački_kvartetProgram:
F. Schubert: Drei Klavierstücke, D. 946
B. Bersa: Melankolija
Na žalu
F. Liszt: Koncertna etida La leggierezza, S. 144 br. 2
Mađarska rapsodija u a-molu, S. 244 br. 11
~ ~ ~
R. Schumann: Glasovirski kvintet u Es-duru, op. 44

Aljoša JurinićAljoša Jurinić jedan je od najtalentiranijih mladih hrvatskih pijanista mlađe generacije. Studirao je glasovir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Rubena Dalibaltayana te na Scuola di Musica di Fiesole u Italiji u klasi renomirane pijanistice i pedagoginje Eliso Virsaladze. Među brojnim osvojenim nagradama, ističu se prve na natjecanjima Euroregione u Udinama, Grand Prize of Piano Mendelssohn u Taurisanu te Encore! Shura Cherkassky u Milanu. Dobitnik je i nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević te Nagrade Zagrebačke filharmonije. Jedan od najvećih uspjeha hrvatskog pijanizma općenito jest upravo njegova pobjeda na glasovitom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom gradu Zwickauu, 2012. godine.

Hrvatski gudački kvartet

Svirajući zajedno u raznim sastavima još od studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, članovi novoosnovanog Hrvatskog gudačkog kvarteta odlučili su udružiti snage i upustiti se u jednu od najljepših i najzahtjevnijih disciplina u klasičnoj glazbi – gudački kvartet. Ovi vrsni mladi umjetnici članovi su eminentnih orkestara i ansambala te dobitnici brojnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu. Ostvarili su uspješne recitale u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima te se usavršavali na seminaru u Weikersheimu, Njemačka, pod mentorstvom članova poznatog Vogler kvarteta te Gerharda Schulza (Berg kvartet) i Heimea Müllera (Artemis kvartet).

Pročitajte još: 33. Zagrebačke ljetne večeri

Tagged: , , , , , , , , , , ,