Zagrebačke posvete: Ivo Andrić – Znakovi pored puta

U utorak, 20. listopada (17.30 sati) u zagrebačkom kinu Europa, Teatar poezije, prema autorskoj zamisli Gorana Matovića, u okviru ‘Zagrebačkih posveta’ priređuje događanje ‘Ivo Andrić – Znakovi pored puta’. U programu sudjeluju još Jadranka Đokić, Žarko Savić, Boris Svrtan, Julijana Matanović i Edin Karamazov.
Ivo AndrićU novom izdanju ‘Zagrebačkih posveta’ poznati umjetnici grade scenski portret velikog pisca udjelom govora, glazbe i filma. U izboru se prepliću i ulančavaju ispovjedni fragmenti iz Andrićevih djela ‘Ex Ponto’ i ‘Znakovi pored puta’. Ovo je neka vrsta dnevnika nobelovca koji trajno izaziva prijepore. U izboru spajamo mladog i zrelog Andrića koji piše: ‘Čini mi se kad bi ljudi znali koliko je za mene napor bio živjeti, oprostili bi mi lakše sve zlo što sam počinio i sve dobro što sam propustio da učinim, i još bi im ostalo malo osećanja da me požale’.

‘Razgovori s dušom’ započeti u Ex Pontu i Nemirima nastavljaju se u Znakovima dobivajući kao dodanu vrijednost intelektualno zrenje, nataloženo iskustvo i životnu mudrost. Bez obzira na autobiografske implikacije, monološko-ispovjedni ton i povjerljive poruke misaonog subjekta, Znakove nipošto ne smijemo izjednačiti sa stvarnim autorom.’
(Krešimir Nemec)


Ivo Andrić-poslaničko mjesto  u skupštini
Kutak nobelovca Ive Andrića


Dubravka Vrgoč i Ivo Josipović

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,