Zagrebački solisti: Na 65. godišnjicu izlaze iz ormara

Zagrebački solisti 5. siječnja obilježavaju 65 godina od prvog koncerta. Kultni ansambl koji je 1980-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže ‘ako želite slušati Mozarta idite u Zagreb’, čitavu godinu posvetit će građanima i ulicama Zagreba i svih stanovnika Hrvatske.‘Kao što i samo ime govori mi pripadamo Zagrebu, ne samo njegovim raskošnim koncertnim dvoranama, onima u Beču, Rimu, Madridu, Berlinu, Londonu, New Yorku, Sydneyu…, kraljevima, diplomatima, svakovrsnoj eliti koja nas prati godinama. Iako nam laska i potvrda je i prepoznavanje dugogodišnje kvalitete u svjetskim razmjerima s druge strane ostavlja dojam skupe i nedodirljive glazbe. Ona je tu, dostupna je, mi smo tu i želimo to pokazati našim sugrađanima’, poručio je Krunoslav Marić, predsjednik Upravnog vijeća ansambla te najavio dio aktivnosti.

Zagrebački solisti će uskoro iznenaditi građane na nekim kultnim lokacijama poput Dolca, zagrebačkih kavana, dvorane Cibona usred košarkaške utakmice koja je također 1980-ih harala europskom košarkom. Naći će se i na mjestima gdje se Zagrepčani nalaze u modernim vremenima poput trgovačkih centara, a ne isključuju mogućnost da vam odsviraju dio gudačkog koncerta i u kvartovskom kafiću.

Svaku od aktivnosti i lokaciju, a ovisno o vremenskim uvjetima Solisti će najaviti na vrijeme kako bi građani mogli besplatno poslušati najbolje od klasične glazbe svih žanrova. Prvi nastup ‘darovan Zagrepčanima’ slijedi na Dolcu u subotu 12. siječnja u jutarnjim satima. Posebno se vesele mjestu najave koncerta iz redovnog programa ‘Karneval životinja’, a samu lokaciju će zasad ostaviti tajnom, odnosno na pogađanje građanima.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Snimili su sedamdesetak nosača zvuka, i to za kompanije poput Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album ‘Koncerti 18. stoljeća’), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe). Tijekom Domovinskoga rata, Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, porušene glazbene škole, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene spomenike…), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države.


Tagged: , , , , , ,