Zagrebački solisti: Otvorili 65. sezonu pred rasprodanim HGZ-om

U Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u Zagrebu maestralnim koncertom otvorena je 65. sezona Zagrebačkih solista. Ovaj renomirani glazbeni ansambl nakon vrlo plodne godine u kojoj su nastupali u mnogim značajnim dvoranama europskih kulturnih centara vratili su se u svoj glazbeni dom.Gotovo od samog osnivanja iz godine u godinu njihova bazična koncertna sezona odvija se upravo u ovoj dvorani koja je i kolijevka hrvatske glazbene tradicije. Za prvog gosta odabrali su gitarističkog virtuoza Petrita Çekua koji se razvio u zrelog glazbenika i svojim umjetničkim dosezima može biti gost bilo koje svjetske pozornice. Maestralnim zvučnim koloritom izveo je zahtjevno gitarističko djelo autora Maura Giulianija: Koncert za gitaru u A-duru, Op. 30 a na poziv publike se vratio i na bis. Njegova tehnika sviranja kao i glazbena izražajnost u potpunosti su se uklopili puninu izvedbe Solista. Maestro Sreten Krstić suvereno je vladao ovim sofisticiranim umjetničkim ‘strojem’ iz skladbe u skladbu a koncert je započeo uz djelo Felixa Mendelssohna: Druga simfonija za gudače u D-duru, MWV N 2.

U drugom dijelu koncerta izvedena je Uvertira operi Porin, Vatroslava Lisinskog, u skladateljevoj obradi za gudački oktet. Nakon izvedbe Lisinskog uslijedio je vrlo emotivan trenutak koncerta u kojem se dugogodišnji član Solista, s bogatom 35 godišnjom karijerom, violončelist Zlatko Rucner, javno oprostio s kolegama i publikom. U tom emotivnom trenutku prigodni govor i zahvalu održao je također jedan od najdugovječnijih članova, kontrabasist Mario Ivelja. Njih dvojica su živi svjedoci zvjezdanih trenutaka Zagrebačkih solista s kojima su nastupali od 1970-tih godina. Za veličanstveni završetak koncerta odabrali su neponovljivog W .A. Mozarta i Simfoniju u g-molu br.40, K550, u obradi za gudače.

Sudeći po prvom koncertu 65. sezone i ove godine nas čeka niz izvanrednih koncerata na radost svih glazbenih ljubitelja.

N. M.


Tagged: , , , , , , , ,