Zagrebačko predstavljanje knjige Tomislava Gotovca

Predstavljanje knjige ‘Tomislav Gotovac: Anticipator kriza’ održat će se u petak, 8. prosinca (16.30 sati) u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Knjigu će predstaviti urednički tim: Miško Šuvaković, Darko Šimičić, Ksenija Orelj i Nataša Šuković, autorice i autori tekstova Diana Nenadić, Goran Trbuljak i Janka Vukmir, kao i Slaven Tolj, ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka.Knjiga koja je objavljena nedavno u izdanju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) Rijeka, dio je velikog projekta posvećenog opusu multimedijalnog umjetnika Tomislava Gotovca (1937.-2010.). U okviru tog projekta održana je još i velika retrospektivna izložba ‘Tomislav Gotovac: Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte’ u MMSU i filmska retrospektiva ‘Tomislav Gotovac: Ja sam nevin’ u Art kinu Croatia u Rijeci. Projekt je realiziran u suradnji MMSU Rijeka i Instituta Tomislav Gotovac iz Zagreba.

Knjiga je nastala suradnjom kustosa, kritičara, povjesničara umjetnosti, teoretičara i umjetnika. Time se ističe složenost i interdisciplinarnost Gotovčeva rada, koji se odvijao između filma, performansa, fotografije i likovnih umjetnosti u vremenu samoupravnog socijalizma, postsocijalizma, tranzicije i početka globalne krize. Fokus knjige je na kritičkim, kustoskim i teorijskim razinama prezentiranja i interpretiranja njegovog života i djela. Nastoji pokazati umjetničko djelovanje Tomislava Gotovca kao anticipaciju suvremenih umjetničkih, kulturalnih i društvenih promjena koje vode od društva stabilnosti 1960-ih godina do suvremenog društva globalne i europske krize. Time se umjetničko djelo Tomislava Gotovca pokazuje u historijskoj i anticipatorskoj perspektivi.

Tekstovi knjige su svrstani u četiri cjeline: ‘Memorija: moć umjetnika’ (suočavaju se individualna sjećanja na Tomislava Gotovca s historizacijom njegovog djela i konteksta hrvatske i internacionalne neoavangarde); ‘Film: eksperimentalni i / ili antifilm’ (prezentiraju se istraživanja izvornog, a to znači filmskog rada Tomislava Gotovca u hibridnom polju fascinacija američkim filmom, eksperimentalnim filmom i antifilmom); ‘Između: taktički postmediji’ (razvoj Gotovčevog umjetničkog rada prati se u međuprostorima različitih medijskih i umjetničkih praksi od kolaža, intervencija, performansa do aproprijacije) i ‘Rekonstruirani subjekt: zavjera slike svijeta’ (ukazuje se na afektivnu prirodu Gotovčevog života i umjetničkog rada koja vodi od sasvim intimnog čina do mitologizacije vlastitog života i ljudskog bivanja u svijetu skrivenih i otkrivenih političkih, seksualnih i, svakako, umjetničkih zavjera).

Na predstavljanju knjige razgovarat će se o umjetnosti Tomislava Gotovca, o sjećanjima na njega i njegove svjetove, o prirodi eksperimentalnog filma i antifilma, o taktičkim postmedijima unutar različitih umjetničkih disciplina kao i o rekonstruiranju Gotovčevih urotničkih predodžbi svijeta.

Knjiga je objavljena uz financijsku podršku Kontakt – Umjetničke zbirke Erste grupe i Erste fondacije iz Beča, Grada Rijeke, Ministarstva kulture i Primorsko-goranske županije.

HAVC


Tagged: , , , , , ,