Zaklada Hrvatska za djecu: Pet obitelji u Nacionalnim parkovima Hrvatske

Ljepote Hrvatske, iako su nam na dohvat ruke, ponekad nemamo prilike upoznati i vidjeti. Novim projektom ‘Upoznaj Hrvatsku’ Zaklade ‘Hrvatska za djecu’, obuhvaćeno je pet obitelji slabijeg imovinskog statusa kojima je omogućen boravak u najljepšim nacionalnim parkovima i parkovima prirode u Republici Hrvatskoj.

 

Po prvi su puta posjetili Nacionalni park Krku, Nacionalni park Plitvička jezera, Park prirode Medvednicu, Park prirode Papuk te Park prirode Kopački rit. Stvorili su obiteljske uspomene koje će dugo pamtiti, a Zaklada je zahvaljujući donacijama partnera ispunila svoju misiju – osnaživanje obitelji i dobrobit djece u svim područjima njihovog života. Sve obitelji putnici, prijavile su se na poziv za sudjelovanje u projektu koji je Zaklada objavila na svojoj Facebook stranici.

Peteročlana obitelj Salai iz Iloka boravila je na Plitvičkim jezerima u Hotelu Jezero.

– Našoj obitelji je ovo bio prvi posjet Plitvicama. Kroz tri smo dana proživjeli predivnu bajku. Želimo zahvaliti Zakladi, ali i osoblju hotela i Nacionalnog parka na njihovoj ljubaznosti i susretljivosti. Sve nas je oduševila prirodna ljepota Parka. S ovog predivnog izleta kući nosimo album pun fotografija kako bi nam uspomene na te trenutke ostale svježe i po dolasku kući – istaknula je obitelj Salai.

 

Obitelji su uživale i u razgledavanju PP Medvednica, slapovima Krke, PP Papuku te prirodnim raznolikostima PP Kopačkog rita. Stručno osoblje parkova pobrinulo se da obiteljima ponude kvalitetne sadržaje te su im dani bili ispunjeni zajedničkim doživljajima prirode, ali i usvajanjima znanja o povijesnim i kulturnim obilježjima lokalne sredine. Muzeji i objekti od kulturnog i povijesnog značaja bili obvezni sadržaj za svaku obitelj.

Samohrani otac petero djece prvi je put posjetio Baranju. Entuzijast i zaljubljenik u svoj rodni kraj, Gordan Trtalj, dočekao je obitelj te osmislio za njih trodnevnu avanturu po Baranji. Tradicionalno seosko domaćinstvo s autentičnom domaćom hranom, ergela konja, poznati baranjski zalazak sunca, kupanje, izrada keramike, samo su neki od sadržaja koji su obitelji bili na raspolaganju. No, i Grad heroj Vukovar je bio destinacija označena na Zakladinom planu puta za tu obitelj.

 

– Izuzetno mi je drago da smo jednoj obitelji omogućili iskustvo zajedništva i odmaka od svakodnevnih problema u mojoj predivnoj Baranji. Baranja je regija s puno potencijala i puna ljudi velikog srca koji svoje resurse stavljaju na raspolaganje i za slijedeću godinu. Mene posebice veseli što kroz ovakve akcije, uz humanitarni doprinos, promoviram i svoj rodni kraj.– istaknuo je Gordan Trtalj, zaljubljenik u fotografiju i osnivač Go2Baranja stranice.

Zakladi je ovo prva godina projekta, no nakon predivinih dojmova, s pojektom nastavlja i iduće godine. Od osnutka pa sve do današnjih dana Zaklada je svojim programima pomogla više od 80 tisuća djece i mladih osoba.

I.T.

Split: Maturalna večer Zaklade Hrvatska za djecu
 
 

 

Tagged: , , , , , , , , , ,