Zašto te zovu Srna: Autobiografija slavnog nogometaša

U Hotelu Esplanade Zagreb održano je svečano predstavljanje autobiografije legendarnog bivšeg kapetana hrvatske reprezentacije, Darija Srne.Na promociji naslova ‘Zašto te zovu Srna’, osim Darija Srne i spisateljice Milane Vlaović, uz čiju je pomoć knjiga i nastala, govorili su Darijev kolega i prijatelj Mario Stanić, književnik i novinar Ivica Ivanišević te pisac i urednik VBZ-a Drago Glamuzina.

Priča je to o dječaku iz Metkovića koji u nježnim godinama odlazi iz toplog obiteljskog okruženja u potragu za snom, prvo u splitski Hajduk. Preko izvanredne karijere u ukrajinskom Šahtaru i časne uloge kapetana Vatrenih zasluženo uživa plodove svog iskustva kao sportski direktor, posvećeni suprug, sin, otac i prijatelj. Priča je to o ljubavi – prema obitelji, ocu, nogometu i životu.

Riječima Ivice Ivaniševića: ‘Zašto te zovu Srna’ priča je o jednom životu zbijenom između dva rata, o ranjivom dječaku koji je to ostao i u zrelim godinama, kojemu se povijest uporno vraća i od koje stalno pokušava pobjeći, storija koja obilato i s lakoćom nadmašuje sve naoko slične ispovijedi slavnih sportaša. Darijo Srna ispričao ju je uz pomoć Milane Vlaović.

Znate ono kad se dvoje velikih igrača razumiju isprve i bez puno kompliciranja? E takav je to tandem fantazista iz veznog reda koji spaja nogomet i književnost. ‘Zašto te zovu Srna’ nepretenciozno i iskreno nam otvara vrata u svijet profesionalnog nogometa , a ujedno je i nadahnuće svakom dječaku koji sanja nogometnu karijeru, da je isključivo marljivim radom moguće postići sve ono što sanjaš.

U trenucima kada je mržnja ‘okovala’ svijet u kojem živimo, riječi Darija Srne ‘Nogometni teren je za mene bio prostor potpune slobode, tamo su se brisale razlike, jer na travi nema vjere niti nacionalnosti.’ djeluju gotovo pa iscjeljujući, pokazuju istinsku vrijednost i značenje sporta i daju sasvim novi smisao poznatoj izreci o nogometu kao ‘najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu’.

Darijo Srna i Milana Vlaović promovirat će knjigu i na Interliberu, u petak, 11. studenoga (18 sati) na VBZ-ovu štandu u 5. paviljonu Zagrebačkog Velesajma. Ulaz na promociju i potpisivanje knjige je slobodan. Sav svoj prihod od prodaje knjige Srna će donirati za djecu koja su ostala bez roditelja u ratu u Ukrajini.

M. R. / Foto: Karla Jurić i John Pavlish


Tagged: , , , , , , , , , ,