Zbor HRT-a zatvorio 39. Samoborsku glazbenu jesen

Na 39. Samoborskoj glazbenoj jeseni odsvirane su posljednje note. Završna večer festivala 17. listopada u Franjevačkoj crkvi bila je u znaku Zbora Hrvatske radio televizije, koji je pod ravnanjem Tončija Bilića izveo  ‘Cjelonoćno bdijenje’ Sergeja Rahmanjinova za mješoviti zbor a cappella, op.37, jedno od najdojmljivijih sakralnih djela glazbene povijesti.
39.SGJ - zbor HRT-aIdealno je to bilo djelo za Zbor HRT-a, koji je stekao ugled na nastupima diljem Hrvatske, ali i mnogim zapaženim koncertima u inozemstvu, surađujući s našim i stranim uglednim dirigentima i solistima svjetskog glasa.

Time je okončana ovogodišnja Samoborska glazbena jesen na kojoj je u proteklih 14 dana nastupilo više od 200 glazbenika iz Hrvatske i inozemstva. Na 3. međunarodnom skladateljskom natjecanju New Note nagrađene su skladbe (ravnopravne druge nagrade) String Quartet Brama Van Campa i Edge Shoichia Yabuta, koje je izveo poznati Arditti Quartet.

Pobjednik 11. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić postao je bariton Leon Košavić, dok je Nagrada Grada Samobora i HDS-a za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala pijanistu Karlu Ivančiću.

Prvog tjedna festivala održan je i Ivana Bilić Marimba Week, a za studente muzikologije, mlade glazbenike i ostale zainteresirane održana je i radionica glazbene kritike pod vodstvom Trpimira Matasovića.

SGJ


Pročitajte još: Stefan Milenković otvorio Samoborsku glazbenu jesen , Samobor: Gudački kvartet Arditti , Petrit Çeku: Povratak na mjesto trijumfa , Na Samoborskoj glazbenoj jeseni – 200 glazbenika


 

Tagged: , , , , , , ,