Ženska priča: Tomica Šćavina i Ivana Simić Bodrožić

Osma i zadnja ‘Ženska priča’ u ovoj sezoni u organizaciji Centra za kreativno pisanje (CeKaPe), pod voditeljskom palicom stand up komičarke i spisateljice Marijane Perinić održana je u zagrebačkom Book caffeu, s dvije zanimljive, šarmantne gošće, Tomicom Šćavinom i Ivanom Simić Bodrožić, koje su svojim pričama oduševile brojnu publiku.
Ženska priča-Tomica Šćavina i Ivana Simić BodrožićOsmu ‘Žensku priču’ otvorila je psihologinja i spisateljica Tomica Šćavina. Tomica se u području psihologije bavi terapijom pisanjem i psihološkim savjetovanjem, a dugogodišnje pisanje kolumni u časopisu Sensa sačuvano je i ukoričeno u knjigama, ‘Koordinate sreće’ (2012.) i ‘Unutarnji kompas’ (2009.). Profesiju psihologinje i ljubav prema književnosti i pisanju Tomica spaja u životu i knjigama, napisala je i dva romana ‘Brod za Lajku’ i ‘Povratak genija’. Ženska priča-Marijana Perinić i Tomica ŠćavinaOna u svojim romanima želi osvijestiti pozitivan učinak i potrebu ispoljavanja različitih emocija u današnjoj ‘tiraniji sreće’, kako mnogi nazivaju doba u kojem je prisutan određeni imperativ dobrog raspoloženja, radosti i veselja. Emocije, kakve god bile, potrebne su i važne za osobu, te ne postoji, niti bi trebalo težiti ‘brzim riješenjima’ do sreće ili dobrog raspoloženja koja danas propagira sve veći broj kako medija tako i, nažalost, terapeuta i stručnjaka. Bilo da piše knjige iz područja psigologije ili romane u kojima vješto spaja fantastično i realno, Tomica je uvijek zanimljiva, duhovita, pametna i vedra mlada žena, kakvom se sinoć predstavila publici.

Ivana Simić Bodrožić, mlada, ali višestruko nagrađivana spisateljica, uz roman ‘Hotel Zagorje’ i knjigu poezije ‘Prijelaz za divlje životinje’ predstavila je i svoju novu zbirku priča ‘100% pamuk’, inspiriranu različitim problemima ženske emancipacije u danas još uvijek pretežno patrijarhalnom društvu. Junakinje njezinih priča žene su koje su je, prema vlastitim riječima i inspirirale na pisanje ove zbirke, a koje u nekom trenutku svoga života, spletom okolnosti doživljavaju određeni ‘prijelom’, koji njihov život može (ali naravno, i ne mora) odvesti u nekom drugom smjeru od dotadašnjeg. Oslobođenje, prostor slobode ili jednostavno prazan prostor koji može postati ispunjen nečim drugim i novim, tema su njene nove zbirke koja osvaja čitatelje. Ivana zamjećuje detalje, radi sitni vez dok promatra različite žene i njihove živote, no također i vrlo slične životne situacije u kojima se one nalaze, često usred potpuno nerazrješivih životnih čvorišta. Sve to, ali i puno više u njenim je pričama, a nakon sjajnog čitanja naslovne priče ‘100% pamuk’ svima je bilo jasno da je ovo zbirka koja će se čitati puno puta i o kojoj ćemo razmišljati još dugo nakon čitanja.

Ivana Simić Bodrožić i Tomica Šćavina zatvorile su prvu sezonu ‘Ženske priče’. Nove autorice i nove priče već od rujna pričat će svoje priče sa sjajnom voditeljicom Marijanom Perinić i vjernom publikom koja je svaku ‘Žensku priču’ ispratila velikim pljeskom i s osmijehom na licu.

P. R.

Pročitajte još: Ženska priča s Milanom i Karmelom, Ženska priča u Book caffeu , Ženska priča: Mani Gotovac i Tajana Obradović , Ženska priča: Milana Vlaović i Ksenija Kušec , Ženska priča s Danielom Trbović i Meritom Arslani

 

Tagged: , , , , , , , , , ,