Ženski vikend uz Terra Madre vina

U sklopu ženskog vikenda, popularnog Women’s Daysa, koji organizira modna stilistica Alma Premerl Zoko, uz večeru u restoranu Villa Neretva u Metkoviću, pila su se izvrsna vina iz vinarije Terra Madre – Rose i Plavac mali premium.
Rose iz berbe 2020 svježe je, lepršavo i lagano vino, mirisa bobičastog voća i ponešto cvjetnih nota. Finoću mu daje plavac mali kojeg ima 25%, za pitkost je zaslužan syrah kojeg je 65%, a stabilnost mu održava 10% cabernet sauvignona. Idealno je vino za ljetne vrućine kakve su i vladale ovih dana, a poželjno ga je piti što više rashlađeno, čak do 8°C.
 
Plavac mali Premium 2016 punog je tijela i baršunastih tanina s aromama suhe šljive, smokve i borovnice. U kupaži dominira plavac mali (85%), uz mali dodatak syraha (10%) i cabernet sauvignona (5%). Vino je 2019. i 2020. godine osvojilo prestižnu Decanterovu srebrnu medalju.
Grožđe za sve sorte ovih vina ekološki je uzgojeno u najmlađem hrvatskom vinogorju Komarna u kojem su prvi trsovi posađeni 2008. godine. Vinogradi se nalaze na visini 50 do 180 metara iznad mora, a osim navedenih sorti, Terra Madre uzgaja još pošip i chardonnay. Vlasnici vinarije su tri prijatelja Damir Dominiković, Stipe Dominiković i Davor Martinović, koji već 29 godina partnerski vode tvrtku Poljopromet iz Metkovića.
Za bogatu ponudu na stolu pobrinuo se kuhar Cristian Franko Jerković s posebnim naglaskom na žabe, jegulje i rižota, karakteristične za ovaj kraj, kojima su vina Terra Madre bila dostojna pratnja.
 
M. T. / Foto: Nikola Zoko
 
Tagged: , , , , , , , , , , ,