ZKM premijera: Halo, halo, ovdje Radio Zagreb

‘Halo, halo, ovdje Radio Zagreb’… najpoznatije su riječi u radijskom eteru na hrvatskom jeziku, a ovo je priča o Boženi Begović.
No, znate li da snimka zapravo nije autentična, da je prve riječi izgovorio muškarac, direktor radija, a Božena Begović je nekoliko desetljeća kasnije samo po sjećanju snimila njegove riječi, te se radi o lažnom dokumentu?

I znate li išta više o Boženi Begović, jednoj od najsvestranijih i najslobodnijih intelektualki i stvarateljica s početka 20. stoljeća? Bila je kći književnika Milana Begovića i dubrovačke pijanistice Paule Goršetić, glumica po obrazovanju, dramatičarka, pjesnikinja, prevoditeljica, radijska spikerica, vrsna organizatorica i nešto što bismo danas nazvali ‘kulturna menadžerica’.

Božena je ispisala jedne od najvažnijih i najtužnijih stranica povijesti emancipacije na ovim prostorima, a njezin nevjerojatan životni put i stvaralačka energija u srži su nove predstave Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), kazališta čije je temelje postavila.

Redateljica Pavlica Bajsić Brazzoduro okupila je vrijedan dokumentarni materijal o Boženi Begović i isplela profinjenu kazališnu sliku jednog velikog života. ZKM se sjeća Božene i odaje joj počast!

Premijera predstave je 15. veljače, a u njoj glume: Barbara Prpić, Lucija Šerbedžija, Sreten Mokrović, Rakan Rushaidat i Toma Medvešek.

Z. K. / Foto: ZKM


Tagged: , , , , , , , , ,