Zlatne žice Slavonije: Promocija u restoranu Šarm

Izdavačka kuća Croatia Records kao dugogodišnji partner požeškog festivala i ove godine objavljuje CD s 22 nove pjesme koje će svoju premijernu izvedbu dočekati upravo na Zlatnim žicama Slavonije.Slavonske lole, Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek-Štef, Ravnica, Posegana, Gazde, Cecilija, Džentlmeni i Lidija Bačić Lille samo su neki od izvođača čije će pjesme moći poslušati svi oni koji 4. rujna od 21 sat dođu na požeški Trg Svetog Trojstva, tradicionalno mjesto održavanja ovog festivala.

Novo festivalsko izdanje predstavljeno je u zagrebačkom restoranu Šarm, poznatom po slavonskoj kuhinji. Maja Petrović, glavna koordinatorica festivala i Saša Botički, umjetnički direktor festivala, predstavili su bogat program koji su pripremili za posjetitelje. Početak festivala Zlatne žice Slavonije označit će Fišijada, koja će se održati u petak, 2. rujna od 11 do 20 sati u parku kraj Orljave. Od 17 sati na rasporedu je Folklorna večer, dok će prigodnim koncertom u 21.30 sati program zaključiti bard tamburaške glazbe Zvonko Bogdan. Subotnje jutro 3. rujna donosi dječje natjecanje Zlatni mikrofon, a program se nastavlja u 20 sati svečanom retrospektivnom večeri u čast velikanu tamburaške glazbe Krunoslavu Kići Slabincu. Od 22 sata na rasporedu je koncert Miroslava Škore. Nedjelja, 4. rujna zadnji je festivalski dan, a od 21 sat publika će moći uživati u Zlatnim žicama Slavonije – festivalu novih tamburaških pjesama. Program će zaključiti Bosutski bećari, čiji koncert počinje u 22.45.

Požega je dugi niz godina domaćin najvećeg festivala tamburaške glazbe u Hrvatskoj. Prvi Muzički festival Slavonija premijeru je doživio davne 1969. godine, a ubrzo je postao sinonim za tamburašku slavonsku glazbu i mjesto rađanja velikih imena ovog tradicionalnog glazbenog izričaja. Festival je kroz povijest prolazio neizvjesna razdoblja, mijenjao imena, no uvijek je bio i ostao prepoznatljiv kao požeški tamburaški festival. Od 1990-ih i revitalizacije nosi ime Zlatne žice Slavonije po čemu je poznat i priznat diljem Hrvatske i svijeta.

C. R.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,